Skip to content
Politică

Lovitură pentru #REZIST. Carmen Dan dă milităria jos din pod: polițiștii, puteri sporite

antena3.ro

Mișcarea #REZIST (cunoscută pentru amplele proteste anti-PSD din ianuarie-februarie) primește o lovitură din partea ministrului social-democrat al Afacerilor Interne. Mai precis, Carmen Dan dă milităria jos din pod, vrând să le ofere puteri sporite polițiștilor.

Și mai precis, Statutul polițistului va suferi o serie de modificări: se triplează amenzile pentru persoanele care refuză să se legitimeze, polițiștii vor putea legitima nu doar persoanele care încalcă legea, ci orice individ, și vor avea dreptul de a interzice accesul în anumite spații, scrie Revista 22.

MAI a făcut public joi proiectul de lege privind modificarea Statutului polițistului. Iată câteva dintre schimbările propuse de către ministrul Carmen Dan:

 • contravenții transformate în infracțiuni și pedepsite în consecință, cu închisoare de până la 2 ani;
 • Poliția nu va mai garanta siguranța cetățeanului – cel puțin în text de lege -, ci „siguranța publică la nivel național”;
 • polițiștii nu vor legitima doar persoanele care încalcă legea ci vor avea dreptul de a legitima orice persoană;
 • organele de Poliție vor avea dreptul de a interzice accesul în anumite spații;
 • cei care nu țin mâinile la vedere denotă intenția de a-l violenta pe agentul de Poliție, iar acesta va avea dreptul de a acționa în consecința intenției prezumate astfel;
 • Poliția va avea dreptul să rețină cetățeni 24 de ore fără să aibă pentru asta nevoie de vreun mandat;
 • legătura cu familia poate fi întârziată și patru ore ”pentru motive temeinice”.

17 comentarii la “Lovitură pentru #REZIST. Carmen Dan dă milităria jos din pod: polițiștii, puteri sporite

 1. trebuie intarita autoritatea politistului..cine este corect , linistit , nu are nimic de ascuns se va legitima la solicitarea politistului , iar in ceea ce priveste agresivitatea manifestata tot mai des in ultimul rand , politistul poate face uz de orice mijloace atunci cand este agresat verbal sau fizic…da mainile la vedere cand este interpelat de un politist..

  1. SINT DE ACORD CU INTARIREA AUTORITATII POLITISTULUI DAR TREBUIE STIPULAT IN LEGE CA ARE DOVEZI CU MARTOR SI MULTE ALTELE PTR. CA MULTI ABUZEAA DE PUTEREA PE CARE I-O DA INVESTIREA IN FUNCTIA PE CARE O ARE IN POLITIE CU GRADUL DE PRIETENIE CU SEFII SECTIILOR DIN CAFE FACE PARTE POLITISTUL IN ACTIUNE SI APOI MAI ESTE CUVINTUL LUI IMPOTRIVA CUVINTULUI CELUI RETINUT CUM POTI TU CA INCRIMINAT SA DEMONSTREZI CA AVEA-I MIINILE LA VEDERE BA MAI MULT RIDICATE DACA POLITISTUL (MAI ALES CORUPT) VINE SII ISI MENTINE INCRIMINAREA

  2. E bine ca la rusi, cum l-au arestat pe ala, Navalnai ala? Dar si aia-s prosti… la fel ca noi! Daca ar iesi masiv toata Moscova… ar mai hi o sfaraiala. Si la noi daca-r iesi macar juma de Bucuresti in zi de lucru asa peste ei la guvern sau parlament… fug jandarii aia ca iepurii! 🙂

 2. Dreptul de exprimare si atitudine ,de autoaparare,de a fi uman ,este un drept Constitutional,,atata timp cat nu produc daune obstesti,deci,in concluzie,Voi nu faceti legi pentru a va apara de acest lucru,Va este teama!!???OK ,Oricum,tara,nu este a voastra,nu va da nimeni dreptul de a obliga cetatenii de drept si a intrerupe relatiile noastre ,a romanilor cu altii.Oare!!??Nu va/ti gandit ca veti face un razboi civil in aceasta tara!!!???Sau,acesta este ideea voastra,de a ne desbina,de a face raca intre noi.//Deci,in consecinta,ce se face cu aceasta ,,CONSTITUTIE!!??,,,daca ,voi nu veti mai fi,atunci,cei ,alesi,o vor schimba!!???Ne jucam dea alba/neagra tiganeste,,,

  1. Cine se teme de o mai buna protectie pentru politie…..bineinteles ca nu oamenii de rand ci infractorii…fiti oameni corecti nu veti avea nimic de patit !

 3. Doamna Ministru, este necesar ca politistul sa nu permita unui infractor sau al altei persoane,sa se apropie de el la o distanta mai mica de 2 m. Daca cineva incearca sa se apropie de politist, inseamna ca politistul est in pericol, si are dreptul sa foloseasaca arma din dotare, fara sa mai fie obligat sa dea cu subsemnatul la procuratura, si daca o persoana refuza sa dea explicatii, aceasata persoana sa fie retinuta. De asemenea, am vazut ca politistii au fost dotati cu vesta antiinjunghiere. Mai aveti sa dotati politistii cu pistoale performante, si
  sa renuntati la pistolul capati.

 4. Iaca de asta nu ne mai puteam noi caca acuma, pt. ca, cica, politistii nu puteau pana acum legitima pe orice cetatean, nu puteau sa retina dupa bunul plac pe oricine timp de 24 de ore, sau, pt. ca nu aveau pana acum dreptul la alte cateva tampenii menite sa restranga dreptul la libera circulatie a cetatenilor! Frumos mascate sub „grija fata de siguranta publica la nivel national”, aceste masuri antidemocratice ne vor deschide ochii abia cand aceste abuzuri vor intrece orice masura!… Dar pana atunci, PSD ne pricopseste cu legi de-a dreptul anti PSD!

 5. Dai telef la 112 pt o altercatie cu un sof de taxi violent care loveste un cetatean , vine un echipaj de Militie si-i da amenda celui ce a dat telef pt ca asa a vrut AGENTUL spunad ca mirose a ALCOOL RELCAMANTUL .. DAR SA NU UITAM NU A LUAT PROBA CU ECHILOTESTUL SI NICI MARTOR NU A AVUT AGENTUL DACA SI ASTA-I LEGE TREBUIE SA-I RUPEM IN DOUA PE MILITIENII OBRAZNICI .NU CUM SPUNE COARNA ALT HOT MILITIANUL NU ARE DREPTURI ..! STIU CATIVA MILITIENII DE LA SEC 10 CARE SE BAGA TOATA ZIUA INTR-O CURTE SI ACOLO STAU PANA LE TREC ORELE DE SERVICIU .!

 6. fara suparare … ministru’ este dus rau de tot … cu capu’ … asa ceva nici ceasca nu si-a permis …la vedere (doar pe ascuns se practica acest mod de „lucru”), iar acum, dupa evenimentele din ’89 cand (chipurile) am intrat in lumea democratica si civilizata, la noi se continua cu ceausisme de proasta calitate …in fata unui politist corupt/beat/cu chef de glume/dusman pe un concetatean/etc., cetateanul trebuie sa demonstreze (?????) ca are mainile la vedere, ca altfel si-o ia pe bataie de nu se vede, ba poate fi chiar retinut …daca politaiului i se pare ca ar fi facut vreun gest anapoda, poate sa si scoata pistolul …, ca el va declara ca „suspectul” era inarmat sau ca el a suspicionat ca ar avea o arma si ca urma sa-l ameninte sau chiar sa-l impuste …. Doamne Da-le minte, macar un pic … ca nu au deloc, pentru ca nu s-ar explica cum se pot gandi la asemenea tampenii de propuneri de legi ….

 7. ASTA SE CREDE ÎN ALTĂ LUME DAR LEGE CARE SĂ CONDAMNE ABUZUL LOR NU DĂ ACEASTĂ LEGE ÎNCALCĂ PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE.EI SE PLÎNG CĂ PROCURORI FAC ABUZURI ASURA LOR.FĂ NEBUNO UNDE AI VĂZUT TU CA POLIȚIA SĂ REȚINĂ FĂRĂ ACORDUL JUDECĂTORULUI EȘTI PRAF .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *