Skip to content
Politică

Lovitura tehnocraților: Legea creditelor în CHF, atacată la CCR SURSE

paginadebanci.ro

Lovitura tehnocraților: proiectul de lege privind creditele în franci elvețieni (CHF) – votat deja de ambele camere parlamentare – este acum atacat la Curtea Constituțională a României (CCR).

Cabinetul Cioloș a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condițiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare și un plafon.

Surse din Guvern au precizat că sesizarea a fost trimisă în această seară către judecătorii Curții.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.

Palatul Victoria consideră că aplicarea legii și la creditele în derulare contravine principiului neretroactivității și previzibilității legii, consacrate de Constituție. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaților anterior adoptării proiectului.

“Respectarea obligațiilor asumate prin contracte ar trebui să reprezinte regula în materia executării obligațiilor contractuale. Desigur că de la această regulă pot fi reglementate și unele excepții, în special atunci când se au în vedere aspectele cu caracter social, care, însă, trebuie să fie de strictă interpretare și aplicare, iar dreptul debitorului de a beneficia de un drept special nu ar trebui sa fie activat în funcție de arbitrariul acestuia pentru a nu genera hazard moral”, se arată în scrisoarea semnată de premierul Dacian Cioloș.

Guvernul a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elvețieni) și cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete.

1 comentariu la “Lovitura tehnocraților: Legea creditelor în CHF, atacată la CCR SURSE

  1. Ce porci. Pai ori e Constitutionala, ori nu e, dar a da doar la cativa asta e discriminare. Nu uitati ca tocmai prin acordarea acestor credite s-a incalcat drepturile constitutionale ale cetatenilor. Pa Ciolos ca premier, adio PNL la alegeri dupa o astfel de gafa….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *