Skip to content
Internațional

Lovituri de imagine şi alegeri strânse în Israel: Bibi Netanyahu Vs Benny Gantz

nuevospapeles.com

Marţi, cei circa 6 milioane de electori ai Israelului vor vota în alegeri generale anticipate pentru cele 120 de locuri în Knesset, în alegeri cu relevanţă majoră pentru Israel, dar în primul rând pentru premierul Benjamin Netanyahu.

Mai mult, alegerile par să fie numai despre Netanyahu, despre menţinerea sa ca prim ministru – al cincilea mandat şi perspectiva de a fi cel mai longeviv premier, luându-i locul în clasament chiar lui David Ben Gurion – sau eliminarea sa şi a coaliţiei cea mai de dreapta a unui guvern israelian de la conducerea statului.

Referendum pro şi contra Netanyahu

Alegerile vin într-un moment ciudat, în care premierul Netanyahu a fost pus în luna februarie sub acuzare pentru un caz de luare de mită şi două cazuri de fraudă şi abuz de încredere. Procurorul general a anunţat anchetarea pentru corupţie în schimbul de contracte lucrative versus favoruri şi acoperire mediatică favorabilă, când un nou scandal a apărut legat de vânzarea secretă a unor submarine avansate către Egipt, despre care premierul a minţit.

Bătălia electorală a fost urâtă şi murdară, fără nici o confruntare între principalii candidaţi, fără măcar un interviu relevant pentru opţiuni politice pe o direcţie sau alta a celor cu pretenţii de a prelua guvernarea în noul mandat. Ba chiar şi manifestaţiile publice de campanie au fost înlocuite cu postări în reţelele sociale. Ceea ce nu a făcut bătălia mai simplă, din contra: pentru prima oară după ceva timp, Benjamin Netanyahu are cu adevărat un rival pe măsură, pe Benny Gantz, preşedintele partidului Alb-Albastru, un fost şef de stat major general al Armatei Israelului.

Alegerile din Israel se desfăşoară în regim proporţional, şi numeroase partide se lansează în cursă. 14 partide principale şi alţi candidaţi luptă să treacă, singure sau în formule de alianţă, pragul de 3,25%. Iar coaliţiile mozaic care se formează determină candidatul de premier – ales dintre şefii partidelor cu cele mai mari procente în alegeri, deci cu cei mai mulţi parlamentari – desemnat de către partidele ce au intrat în Parlament. După alegeri şi exprimarea preferinţelor de către diferitele partide, Preşedintele Reuven Rivlin desemnează pe cel care are cele mai mari şanse să alcătuiască o coaliţie. În cazuri în care unele partide au doar un parlamentar, coaliţiile mozaic sunt foarte greu de constituit, deşi suficient de stabile, în ultima vreme.

Competiţie între personalităţi

Şi astăzi bătălia se dă în termenii competiţiei între personalităţi capabile să răspundă convenabil, credibil şi legitim temerilor de securitate ale votanţilor israelieni. E motivul pentru care astăzi Benjamin Netanyahu are un adevărat rival în Benny Gantz, flancat de alţi doi şefi de stat major, Moshe Yaalon şi Gabi Ashkenazi, cu care a format partidul în februarie, la care s-a adăugat alianţa cu Yair Lapid, fost ministru de Finanţe, boxer profesionist şi om de televiziune popular în Israel, cu care Gantz a anunţat că va împărţi mandatul de premier, după primii doi ani şi jumătate Lapid urmând să preia mandatul.

Lovituri pe sub centură între vechi asociaţi

Deşi l-a numit altădată un „excelent ofiţer“ căruia Israelul îi datorează gratitudine, azi premierul Netanyahu îl atacă pe Benny Ganz acuzându-l că e un „stângist slab“. Gantz l-a contrat adoptând o poziţie mai conciliantă, vorbind despre reaşezarea legii controversate a statului naţiune evreu – care notează doar evreii ca populaţie băştinaşă în Israel, ignorându-i pe cei 20% arabi.

Apoi Gantz a insistat în campanie pe corupţia, aroganţa şi auto-suficienţa semi-autoritară a lui Netanyahu, dar mai ales pe politica sa de divizare, anunţând că-şi doreşte reconcilierea între dreapta şi stânga, evrei şi arabi, credincioşi şi seculari, muncitori şi bogaţi, periferie şi Tel Aviv, cei cu bunicii ce au fugit din teritoriile arabe versus cei cu bunicii pionieri în kibutz-uri. Benny Gantz, fidel politicii centriste pe care o promovează, a lansat politica de vindecare şi unitate cu „Israelul înaintea tuturor“, scrie adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *