Lucian Bode: 10 mai este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern

Lucian Bode/ Inquam Photos / Alex Nicodim

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, la Zalău, că 10 mai 1877, zi în care s-a proclamat independenţa României, este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern.

„Pentru mine, proclamarea independenţei, în urmă cu 147 de ani, stă mărturie pentru sacrificiul românilor care s-au jertfit în luptă pentru un ideal suprem, visul de veacuri al acestei naţiuni: independenţa. Privind retrospectiv, constat că uneori avem tendinţa de a privi acest moment măreţ în istoria naţională ca pe un dar firesc al înaintaşilor noştri, însă semnificaţia lui trebuie înţeleasă dincolo de graniţele unui moment istoric. De fapt, 10 mai este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern, ziua care a consacrat cu adevărat libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră. Este cheia de boltă care a adus România în galeria selectă a statelor democratice europene, care ne-a rupt de un trecut nefast, nedemn de idealurile noastre”, a precizat Lucian Bode, la festivitatea ce a avut loc în centrul Zalăului, pentru marcarea Zilei Independenţei.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat faptul că este important să folosim această ocazie pentru reflecţie profundă, în spirit de recunoştinţă pentru trecut, de preţuire pentru viitor şi de reînnoire a angajamentului faţă de idealurile înaintaşilor noştri.

Ziua Independenţei Naţionale a României a fost marcată, vineri, la Zalău, printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat pe platoul din centrul municipiului. În cadrul evenimentului, a fost oficiat un serviciu religios, iar mai apoi istoricul Marin Pop a vorbit despre semnificaţia Zilei Independenţei.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: