Skip to content
Europa

Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: Românii sunt discriminați

Twitter

Trebuie să existe un echilibru între responsabilitățile pe care România și le asumă și drepturile pe care trebuie să le aibă ca țară membră a Spațiului Schengen, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Poziția României este una cât se poate de fermă. În acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilitățile pe care România și le asumă și drepturile pe care trebuie să le aibă ca țară membră a Spațiului Schengen. Gestionăm aproape 2.000 e kilometri de frontieră Schengen. Îndeplinim de 11 ani toate condițiile tehnice. Știm că este o decizie politică.

Parlamentul European a luat o decizie politică, dar este nevoie de o voință politică și de o decizie politică pe care România o merită. Nu putem să rămânem în afara Spațiul Schengen doar pentru că, printr-o analiză politică a unor state membre, această decizie încă nu este luată”, spune Lucian Bode.

Ministrul de Interne afirmă că, dacă este nevoie, autoritățile române ar putea prezenta încă o dată situația tehnică. „Am afirmat și la Consiliul JAI că pentru noi aderarea la Spațiul Schengen este o prioritate. (…) Totuși, românii sunt discriminați, ca să nu mai vorbim de componenta economică. Eu cred că această decizie Parlamentului Europeanu nu reprezintă altceva decât un pas înainte în demersul nostru de aderare la Spațiul Schengen”, conchide Bode.

Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluția sa referitoare la Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen. „Rezoluția reiterează poziția cunoscută a PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și prevede expres că: <ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, [Parlamentul] solicită insistent Consiliului să-și onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne; consideră că solidaritatea și responsabilitatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare>”, se arăta într-un comunicat al MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *