Skip to content
Politică

Lucian Bode face lumină în cazul Gavriș: A fost amendat cu 2.000 de lei și este cercetat disciplinar

Facebook/Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a clarificat cazul adjunctului Poliției Capitalei, Radu Gavriş, care a apărut într-o serie de imagini în care încălca restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, participând la o petrecere într-un restaurant din Centrul Vechi. Gavriș a negat acuzațiile care i s-au adus, explicând că a fost o masă cu cinci persoane, ci nu o petrecere așa cum s-a precizat inițial.

Ministrul Bode a fost întrebat în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de Silviu Mânăstire la postul B1TV, cum comentează cazul adjunctului Poliției Capitalei, Radu Gavriș: „Este un caz mult comentat în ultimele zile. Vreau să subliniez faptul că am văzut, la un moment dat că se încerca, dintr-o anumită parte a presei, să acrediteze ideea că avem de-a face cu dispute între grupări în sistem. Resping categoric orice încercare de a pune semnul egal între anumite derapaje, individuale și instituții ale statului precum este Poliția Română. De un an de zile, zeci de mii de polițiști, jandarmi, pompieri, alături de românii care au respectat măsurile impuse de autorități au reușit să limiteze această pandemie.

S-a acreditat, ideea că s-au dus la pont, dar vreau să vă spun că în ziua de 22 ianuarie, polițiștii au efectuatu verificări la 4.060 de operatori economici dintre care 740 în municipiul București, dintre care trei pe Strada Franceză, în Centrul Vechi. Peste 7.700 de restaurante și terase au fost verificate, peste 54.000 de cetățeni au fost legitimați. Ce s-a întâmplat la respectiva locație, 27 de persoane erau în incinta respectivului restaurant, fără a avea legătură toți unul cu celălalt.

Poliția a aplicat o amendă contravențională agentului economic, de 5.000 de lei și pe 25 dintre participanți i-a amendat, sancțiunea contravențională având o valoare totală de 17.500 de lei. S-a întocmit un dosar penal, pentru că în incinta restaurantului se afla o persoană care trebuia să fie în inzolare la domiciliu, iar a doua zi când o cand s-au verificat toate datele s-a descoperit că încă două persoane, un cetățean român și un cetățean austriac, trebuiau să fie în izolare la un hotel din București, dar se aflau în incinta respectivă, fără a avea legătură cu adjunctul Poliției Capitalei”, a explicat ministrul.

Întrebat de ce a fost amendat Radu Gavriș, Bode a explicat că polițiștii au considerat că se află într-un loc închis, nu pe o terasă, așa cum prevăd reglementările actuale. „Procesul verbal poate fi contestat. Polițiștii și-au făcut datoria, au aplicat amenda contravențională, au fost întocmite aceste procesele verbale, în lipsă așa cum se procedează, le-au trimis prin poștă și au dreptul legal să le conteste.

S-a întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și aici trebuie să lămurim mai multe aspecte, cu privire dacă a fost sau nu spațiu închis. Adjunctul Poliției Capitalei a fost sancționat cu 2.000 de lei, este cercetat disciplinar, să se verifice dacă este sau nu vinovat de abateri disciplinare. Eu am considerat că nu este normal ca domnia sa să coordoneze măsurile de prevenire la nivelul Bucureștiului, iar acest lucru nu se mai întâmplă.

Am dispus să mi se prezinte un raport, cu privire la modalitatea în care au ajuns acele informații vineri seara în spațiul public, pe toate posturile de televiziune și un comunicat pe care nu și-l asuma nimeni”, a explicat ministrul Bode.

Totodată, ministrul de Interne este convins că nu a existat un pont cu privire la activitățile polițiștilor din ziua de 22 ianuarie, când Gavriș a fost surprins în Centrul Vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *