Skip to content
Politică

Lucian Bode: Pentru Moldova, anul 2020 a fost anul în care am deblocat toate marile proiecte

Facebook

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunţă că CFR Infrastructură va beneficia de două trenuri de lucru de înaltă performanţă pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Bode şi prim-ministrul Ludovic Orban au participat, vineri, la o operaţiune demonstrativă de reabilitare a jumătate de kilometru de cale ferată, în judeţul Suceava, cu un tren de lucru de care CFR dispune deja. Prin cumpărarea celor două trenuri, lucrările de refacere a infrastructurii feroviare vor fi mai ieftine cu aproximativ 60%, susţine Bode.

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Transporturilor a explicat stadiul lucrărilor Variantei ocolitoare Rădăuți şi a Autostrăzii Nordului.

„Încă două proiecte de infrastructură esențiale pentru regiunea Moldovei realizate! Cei 16,5 km ai Variantei ocolitoare Rădăuți au fost recepționați și Autostrada Nordului are, de azi, desemnați câștigătorii pentru elaborarea documentațiilor tehnice pentru toate cele 3 loturi de la Baia-Mare la Suceava.

Am continuat ziua în județul Suceava unde împreună cu Premierul Ludovic Orban, cu președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, cu reprezentanți ai CNAIR si ai antreprenorului, precum și cu alți reprezentanți ai autorităților locale, am participat la recepția lucrărilor pe VO Rădăuți.

După VO Bacău, un proiect care se va finaliza înainte de termen, VO Rădăuți este încă un obiectiv finalizat de aceeași firmă, cu 8 luni înainte de termenul contractual. În luna noiembrie 2019 acest proiect înregistra un progres fizic de doar 38%, respectiv un progres financiar de aprox. 32%, suma totală decontată in perioada nov. 2019 – nov. 2020 fiind de 62,5 mil lei.

Acest proiect promis de mulți înaintea noastră a stagnat din cauza lipsei de finanțare, dar am reușit, în luna aprilie a acestui an, să trecem acest proiect pe fonduri europene nerambursabile din POIM 2014-2020 și astfel i-am asigurat cash-flow-ul necesar implementării. Ne ținem de cuvânt și am finalizat, printr-un efort comun MTIC- CNAIR –antreprenor, acest proiect început pe timpul unui Guvern de dreapta și care este finalizat tot de un guvern liberal.

Încă o veste bună pentru zona de nord est a Moldovei, este că de azi intrăm în linie dreaptă cu implementarea proiectului Autostrăzii Nordului. CNAIR a desemnat câștigătorii pentru elaborarea documentațiilor tehnice, pentru toate cele 3 loturi, necesare construcției drumului de mare viteză de la Baia Mare la Suceava. Pentru fiecare dintre cele trei loturi, durata contractului este de 18 luni.

Pentru Moldova, anul 2020 a fost anul în care am deblocat toate marile proiecte, fiind un semnal serios pe care îl transmitem legat de asumare și implicare în realizarea marilor proiecte care vor dezvolta infrastructura de transport din România in următorii ani.

Concluzia este doar una: că investițiile în infrastructura de transport sunt o prioritate absolută pentru guvernele de dreapta, în timp ce guvernele de stânga sunt orientate spre promovarea de politici care încurajează strict consumul, fără a susține economia reală prin încurajarea investițiilor„, scrie ministrul Bode în mesajul postat pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, va fi aprobat un memorandum cu privire la achiziţia acestor trenuri tehnologice de către Ministerul Transporturilor. Acestea vor reface şi infrastructura, nu doar partea cu piatră, traversele şi şinele. Orban a arătat că în ultimii ani transportul feroviar ”a fost Cenuşăreasa” transporturilor din România şi că intenţia Executivului este aceea de a moderniza în următorii 10 ani, în cadrul unui amplu program, reţeaua de căi ferate ”astfel încât să creştem atractivitatea şi competitivitatea României”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *