Skip to content
Economie

Lucian Bode: Situaţia este foarte gravă în tot ceea ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa. Ministrul anunţă credite cu garanţii de stat pentru TAROM şi Blue Air

Inquam Photos / Mircea Manole

Ministrul Transpoturilor, Lucian Bode anunţă că traficul aerian din Europaa scăzut în acastp perioadă cu 90 – 95%, fiind afectate toate companiile. În aceste condiţii, ministurl anunţă credite cu garanţii de stat în valoare de 64 milioane de euro pentru TAROM şi 60 de milioane pentru Blue Air.

Situaţia este foarte gravă în tot ceea ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa, traficul a scăzut cu peste 90 – 95%”, a anunţat, marţi seară, la Digi 24, ministrul Lucian Bode.

Potrivit acestuia, ”Guvernul a făcut şi face tot ce poate pentru salvarea celor două companii”, respectiv TAROM şi Blue Air.

Despre TAROM, ministrul a precizat că a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei, având peste 1.700 de angaţi şi 29 de aeronave, iar despre Blue Air a precizat că a avut o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei, având 926 de angajaţi şi 20 de aeronave.

De ce spun aceste cifre? Au plătit taxe şi impozite la stat. (…) Vom permite accesarea unui credit cu garanţii de stat pentru TAROM, vorbim de 64 milioane de euro pentru a traversa această perioadă. Pentru compania Blue Air, avem în discuţie un credit cu garanţii de stat, vorbim de 60 de milioane de euro”, a declarat ministrul, care a precizat că, înainte de pandemie, BlueAir asigura 25% din traficul aerian low-cost din România.

Bode a precizat că ” cel mai târziu săptămâna viitoare” vor fi declanşate procesurile pentru accesarea acestor ajutoare.

Executivul îşi propune să finalizeze în luna iulie procedura de notificare la Comisia Europeană a celor două ajutoare de stat, care vor putea fi accesate doar după aprobarea din partea Directoratelor responsabile din cadrul CE.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *