Skip to content
Societate

Lucian Bode trimite Corpul de Control la Jandarmerie, după incidentele de la Palatul Parlamentului

Facebook/LucianBode
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat marţi seara că a decis să trimită Corpul de Control la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pentru a verifica modul în care angajaţii acestei structuri a MAI au intervenit în cazul incidentelor de la Palatul Parlamentului.

Bode ar fi nemulțumit de felul în care jandarmii au ținut piept protestatarilor și de faptul că unii dintre aceștia au folosit gardurile instituției pentru a se urca pe zidurile de la Palatul Parlamentului.

Între timp, MAI a dat publicității un comunicat de presă în care a dat detalii despre amenzile date până acum și în care anunță că a fost prins bărbatul care a vandalizat mai multe mașini, inclusiv pe cele ale corpului diplomatic.

Reprezentanţii MAI au precizat, marţi seară, în urma incidentelor de la Palatul Parlamentului, că patru autovehicule fac obiectul verificărilor, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de distrugere, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere prealabilă, conform prevederilor legale în vigoare.

La acest moment, la sediul unei secţii de poliţie din Capitală, se află, la audieri, un bărbat, de 50 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de distrugere, asupra celor 4 autovehicule, prin pulverizarea cu vopsea. Cel în cauză a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertăţii, din municipiul Bucureşti, iar în urma controlului corporal şi al bagajelor, asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartuşe filtrante, un briceag multifuncţional, seringi sigilate, precum şi o staţie de emisie-recepţie„, a arătat sursa citată de News.ro.

Potrivit MAI, bărbatul este cercetat şi pentru infracţiunea prevăzută de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv „Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”. „În paralel, cu privire la evenimentul de astăzi, sunt cercetate alte două infracţiuni, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice şi violarea sediului profesional. Până în prezent, din verificările efectuate, a reieşit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizaţii, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice„, a transmis MAI.

De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică şi s-au aplicat 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 şi Legii nr. 61/1991. Activităţile de identificare şi sancţionare a participanţilor continuă.

Menţionăm că pentru clarificarea tuturor aspectelor referitoare la evenimentul în cauză, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dispus Corpului de Control al M.A.I. să efectueze, de urgenţă, verificări cu privire la modul de organizare a dispozitivului care a acţionat, astăzi, în timpul manifestării publice neautorizate, de la Palatul Parlamentului. Precizăm, totodată, că datele sunt în dinamică, urmând ca la finalizarea tuturor verificărilor, rezultatele finale şi măsurile dispuse să fie făcute publice„, a menţionat sursa citată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *