Skip to content
Societate

Lucian Mîndruță consideră ”inacceptabilă” huiduirea medicilor de către protestatarii anti-restricții: Mi se pare că s-a ajuns prea departe

Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, jurnalistul Lucian Mîndruță susține că în spatele protestelor anti-restricții sunt niște mișcări ”dintr-o margine a spectrului politic” care folosesc ”ura și dezbinarea” pentru a-și promova cauza. Mîndruță spune că îi înțelege pe oamenii care au obosit după un an de pandemie, dar nu înțelege de ce aceștia ”se lasă folosiți”. Ziaristul consideră, de asemenea, că huiduirea și înjurarea medicilor sunt ”inacceptabile”.

Am fost și eu ieri seară să văd ce se întâmplă. Am stat ceva vreme la protestul de la Piața Victoriei și mă bucur să constat că galeriile de fotbal au căpătat spirit civic. E bine când se preocupă oamenii de asta. Sunt ironic, bineînțeles.

E absolut de înțeles că a venit primăvara și că nimeni nu are chef să stea în casă la ora 8 seara, trebuie să fii nebun să crezi că asta este o plăcere sau că cineva face treaba asta din altruism fără să se enerveze. Și atunci când o faci pentru a-i salva pe alții tot te enervezi. Am copii care sunt la liceu și pierd un an de școală, ăsta nu se mai întoarce niciodată.

Îi înțeleg pe oamenii care protestează inclusiv împotriva acestor măsuri, dar ce nu înțeleg este că se lasă folosiți în protestul ăsta ca să avanseze niște linii politice și niște mișcări politice care, după părerea mea, nu sunt pentru România și pentru binele românilor.

Sunt niște mișcări dintr-o margine a spectrului politic care vor să folosească ultimul lucru care nu mai fusese folosit de multă vreme: ura și dezbinarea. Pentru asta nu am înțelegere, pentru acest gen de înțelegere politică nu am înțelegere și nu cred că dacă oamenii ăștia își iubesc țara aleg să își avanseze cauza și cariera politică instigând la ură împotriva altor oameni. Mi se pare că s-a ajuns prea departe și, în calitate de soț de medic, mă aștept c oamenii ăștia să aibă o poziție publică în apărarea medicilor.

Nu se poate să organizezi un miting și la acest miting, în cel puțin două orașe din România, să se ducă lumea și să huiduie medicii, așa ceva nu e acceptabil. Asta nu este o mișcare politică sănătoasă. Tu, ca om întreg la minte, nu poți să rămâi alături de astfel de manifestări nebunești. Nu cred că trebuie să mai explic de ce nu ar trebui să înjurăm medicii și să le fim recunoscători. Au făcut mai multe pentru noi decât AUR în ultimul an. 

Pentru oamenii care vor o primăvară normală sunt alături de ei. Și eu îmi doresc să mă întorc la turneele de bicicletă, așa cum unii își doresc să se întoarcă pe stadion și sper că putem s-o facem cât mai curând, dar ieșirea nu se face prin a arde masca sau prin a-i înjura pe medici, ieșirea e prin a-i feri pe cei care pot face boala și prin a ne feri unii de alții până când vom reuși să reducem incidența”, spune jurnalistul

Acesta este de părere că autoritățile au procedat corect în ceea ce privește gestionarea protestelor, susținând că „poliția și jandarmeria au fost destul de reținute și cred că au făcut ceea ce trebuia”.

„Eu cred că autoritățile au fost echilibrate. Știu că unele dintre proteste n-au fost în legalitate. Au fost mai mulți oameni decât ar fi trebuit în perioada asta, au fost mai mulți după ora la care era normal și au încălcat legea, nu mai zic că unii s-au și bătut și au încălcat mai multe legi, dar pe de altă parte, ceea ce își doresc acești oameni este să crească ura între oameni. Ce și-ar fi dorit unii dintre organizatori aseară era o bătaie serioasă cu poliția sau violențe care să apară la televizor ca să demonstreze că trăim într-o dictatură. Poliția și jandarmeria au fost destul de reținute și cred că au făcut ceea ce trebuia.

E momentul în care să fim reținuți pentru că oamenii aceștia trăiesc din adversitate. Cred că cea mai bună soluție împotriva extremismului nu este să opunem un alt extremism care e de genul: <<ba tu ești un nenorocit>>, ci să spunem  <<și eu te iubesc>>. Mai ales că unii se prezintă și creștini, deci fac aceste lucruri în numele creștinismului.

Acestor creștini care consideră că trebuie să ieșim în stradă într-o epocă de pandemie, eu le dau o singură pildă a lui Iisus. Avem în Biblie un moment în care Iisus se întâlnește cu un lepros și-l vindecă. Eu nu înțeleg de ce unii în numele creștinismului cred că acum trebuie să ne întâlnim cu niște oameni sănătoși și să îi îmbolnăvim. Iisus l-a vindecat pe lepros, nu l-a îmbolnăvit. Sper că s- a înțeles această pildă”, susține Mîndruță

Despre atitudinea președintelui Klaus Iohannis, jurnalistul susține că ar trebui să își îmbunătățească abilitatea de comunicare cu cetățenii.

„Ar trebui că președintele Klaus Iohannis să fie mai implicat decât este și să își aducă aminte că este președintele românilor și ăsta nu este un job de luni până vineri la 17, e și noaptea la 2.00.

Pe de altă parte, ar trebui să mai crească niște comunicatori pe lângă el, pentru că este clar că aici pe partea de comunicare nu reușește să transmită mereu emoția de care are nevoie poporul român, care este un popor latin și are nevoie de mai multă inimă de la conducător.

Președintele ar fi trebuit să își crească niște comunicatori empatici și niște oameni puternici pe lângă el care să transmită mesajul atunci când el nu poate. Asta aș fi vrut să văd”, a conchis Lucian Mîndruță.

Aproximativ 4.000 de oameni au participat luni seara în Bucureşti la protestul faţă de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Grupul de protestatari au mărşăluit pe trraseul de la Universitate spre Piaţa Victoriei şi înapoi. Printre ei s-a aflat şi liderul AUR, George Simion şi senatoarea Diana Şoşoacă.

Protestatarii au aruncat cu petarde şi fumigene şi au dat foc la măştile de protecţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *