Skip to content
Politică

Lucian Romaşcanu: României i-ar fi utilă (măcar) o zi fără politică. Ce-ar fi dacă, 24 de ore, Palatul Victoria și Cotroceni s-ar opri din a mai face campanie electorală?

Facebook/Lucian Romașcanu

Într-o declarație pentru PS News, senatorul PSD Lucian Romașcanu se întreabă cum fi dacă, 24 de ore, Palatul Victoria și Cotroceni „s-ar opri din a mai face campanie electorală?”. „Într-o zi fără politică, fără presiunea prețioaselor alegeri ale lui Orban, toate partidele ar lăsa orgoliile la o parte și ar asuma că decizii unitare în domeniul sănătății sunt cruciale pentru supraviețuirea a mii de români nevinovați, care, în ciuda tuturor sacrificiilor și eforturilor lor, au intrat în contact cu virusul”, spune senatorul PSD.

„O propunere care probabil va ridica sprâncenele tuturor, venind, totuși, de la un politician. Ce-ar fi dacă, măcar o zi, în România nu s-ar face politică? Nu-i o întrebare care să mă pensioneze, nici pe mine, nici pe colegii mei. Este o întrebare care te face să te gândești în ce măsură politicienii mai fac ceea ce le-a fost dat să facă, anume, să protejeze cetățenii și să le slujească interesele.

Ce-ar fi dacă, 24 de ore, Palatul Victoria și Cotroceni s-ar opri din a mai face campanie electorală? Oare n-ar fi un răgaz care să le ofere oamenilor oportunitatea, fie și numai de a privi realist situația dezastruoasă în care se află economia? Oare n-ar fi suficient ca Florin Cîțu să înțeleagă că a adus România la sapă de lemn? Oare n-ar fi 24 de ore în care să se vadă că sute de oameni mor de COVID în fiecare zi și alte mii se îmbolnăvesc, punând presiune pe un sistem sanitar aflat la marginea prăpastiei? Oare, 24 de ore fără politică, n-ar fi un răgaz bun pentru ca actuala putere să se întrebe dacă, după un an de zile de eșec după eșec, n-ar fi timpul demisiei? Oare n-ar fi momentul ca o sumedenie de decizii proaste să-i rușineze pe acești oameni și să-i îndemne să facă un ultim gest de onoare, acela de a pleca acasă?

Într-o zi fără politică, fără presiunea prețioaselor alegeri ale lui Orban, toate partidele ar lăsa orgoliile la o parte și ar asuma că decizii unitare în domeniul sănătății sunt cruciale pentru supraviețuirea a mii de români nevinovați, care, în ciuda tuturor sacrificiilor și eforturilor lor, au intrat în contact cu virusul. Poate că într-o astfel de zi, până și premierul ar admite că sunt necesare teste gratuite în masă, întăriri sistematice ale DSP-urilor și protejarea cadrelor medicale.

Poate că ar fi puse în practică măsuri clare pentru focarele de infecție și nu s-ar mai pierde timp în a izola comunități în care s-a pierdut total lupta cu pandemia. Într-o zi fără politică, poate că din ce în ce mai mulți membri ai puterii, s-ar așeza în băncile parlamentare cu gândul de a sprijini inițiativele sociale ale PSD, de a întări perspectivele de angajare și de a contribui la elaborarea unei legislații pentru protejarea locurilor de muncă. Într-o astfel de zi, poate că toți angajații piloși de prin spitale, îndesați de liberali prin toate cotloanele într-un an de zile, ar demisiona, pentru a lăsa experții să-și facă treaba. Într-o zi fără politică, poate că s-ar lua, în toate domeniile, măsuri întârziate de orgolii sau frici electorale, măsuri de care toți românii au nevoie ca de aer”, adaugă acesta.

Totodată, social-democratul este de părere că „ar fi suficient, ca politicienii liberali, indiferent de rangul sau de funcția lor, să-și amintească ce înseamnă, de fapt, să faci politică”.

„Poate că nici măcar nu este nevoie de o zi fără politică pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple. Poate că, ar fi suficient, ca politicienii liberali, indiferent de rangul sau de funcția lor, să-și amintească ce înseamnă, de fapt, să faci politică. Am ajunge la o situație ideală, în care, în locul discursurilor acuzatoare și politicianiste, ar fi favorizate măsurile clare și necesare. Am ajunge la un moment în care împlinirea menirii de politician, aceea de a face ce trebuie să fie făcut pentru binele general al cetății, ar înlocui, fie și pentru scurt timp, politica amânării și a delăsării din motive electorale.

Sigur că un astfel de experiment nu poate fi realizat în România de astăzi, o Românie la cârma căreia s-a instalat, în confort deplin, un amalgam de cinism și nepricepere. Așa că singura speranță rămâne ca alegerile să facă dreptate României și să aducă în prim plan, nu politicieni, ci oameni de stat, care-și împlinesc slujba de a guverna în interesul general al românilor. Iar șansa acestei zile va fi prefigurată doar de votul oamenilor care s-au săturat să fie jigniți și conduși spre prăpastie”, a conchis Romașcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *