Lucian Șova: Moldova este izolată în continuare cu bună știință de actuala conducere a Ministerului Transporturilor

Lucian Șova

Moldova este izolată în continuare cu bună știință de actuala conducere a Ministerului Transporturilor, este de părere Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor. Invitat în studioul Puterea Știrilor, fostul titular de la Transporturi a declarat că cel mai mare eșec de infrastructură rutieră în anul 2023 este Autostrada A13 Sibiu – Brașov – Bacău. „Nu există încă nicio perspectivă tangibilă de a se construi o autostradă care să traverseze Carpații”, concluzionează Șova.

„Moldova rămâne fără conexiune către Europa de Vest”

„Știu bine cum arată lucrurile în privința Autostrăzii Moldoveni pentru că eu fiind băcăuan văd și camioanele și nu numai. Mai stau de vorbă și cu muncitorii de pe acolo. Există premise ca cel puțin vreo 50 km în 2024 să fie gata. În 2025 probabil cam două treimi și la sfârșit de 2026 să se închidă tot. Doar să vorbim de vreun cataclism natural sau uman, altfel n-are ce să se întâmple aici, cu Autostrada Moldovei. Dar să știți că Moldova continuă să fie izolată și astăzi și vă spun de ce, o să o spun ori de câte ori am ocazia să vorbesc în cu oricine și pe stradă și în fața unei camere de filmat.

Moldova este izolată în continuare cu bună știință de actuala conducere a Ministerului Transporturilor. Și izolarea Moldovei este generată de faptul că nu există încă nicio perspectivă tangibilă de a se construi o autostradă care să traverseze Carpații. Pentru că Moldova, acum, da, într-adevăr, nu mai este izolată de Kiev și de Constanța. Sau nu va mai fi izolată de Kiev, Chișinău, Constanța. Dar Moldova rămâne fără conexiune către Europa de Vest și dacă vorbim de izolare, e bine că ne conectăm cu Estul, dar încă avem datoria să ne conectăm cu Vestul”, a declarat Lucian Șova, la Puterea Știrilor.

„Iar aici vin cu un exemplu concret. În 2018 am elaborat un studiu pe care l-am prezentat Comisiei Europene și a fost validat, din care reieșea că cea mai viabilă, cea mai ieftină, cea mai prietenoasă cu mediu autostradă care ar trebui construită peste Carpați este de la Bacău-Brașov-Sibiu. Ce să vezi? S-au făcut demersuri pentru finanțarea începerii acestui proiect, au fost bugetate, s-a făcut licitația, a fost desemnat câștigător, s-au început lucrări pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic, din motive întunecate, aș zice eu, deci oricum neelucidate și neexplicate în mod clar, a fost reziliat acest contract acum 2 ani și dacă vă vine să credeți, Ministerul Transporturilor a licitat acuma a 3-a oară elaborarea doar a unui studiu de fezabilitate.

Deci, primele două licitații au fost anulate și cea de-a 3-a cea de acum urmează să fie anulată și ea. La a 2-a licitație, de exemplu, ofertanții au cerut sute de clarificări și chiar ajunseseră pe mediu profesional așa să și râdă de faptul că li s-au cerut condiții halucinante pentru calificare. Acea licitație a fost ucisă din fașă pentru că, după atâtea clarificări, s-a constatat că de fapt caietul de sarcină este făcut oribil și nu înțeleg cum de au putut să îl valideze și cei de la Autoritatea Națională de Achiziții Publice. S-a făcut un nou caiet de sarcini cu o bugetare foarte generoasă și cu toate acestea, ce să vezi, pe 4 octombrie anul acesta trebuia desemnat câștigătorul. Suntem în decembrie, nu se desemnează câștigătorul și știu precis că nici nu au cum să-l desemneze. Deci urmează a fi anulată, cred că o vor anula așa între Crăciun și Anul Nou să treacă neobservat acest nefericit eveniment”, a continuat fostul ministru al Transporturilor.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL