Skip to content
Sport

Lucrarea lui Brâncuși, licitată pe zeci de milioane de dolari în New York

adevarul.ro

Lucrarea lui Brâncuși din seria Muza adormită, realizată de sculptor în urmă cu mai bine de o sută de ani, va fi prin licitată, la New York, cu un preț între 20 și 30 milioane de dolari.

Ea a fost turnată în bronz la Paris și este ultima dintr-o serie de șase și marchează începutul lucrărilor de formă ovoidală ale celebrului sculptor, potrivit profit.ro.

Celelalte sculpturi sunt expuse la muzee din Paris, Chicago sau New York. Muza adormită reprezintă o dezvoltare a lucrării Somnul, realizată în 1908 și aflată la Muzeul Național de Artă al României din București.

Inițial, Muza a fost realizată în marmură, iar apoi șase copii ale sale au fost turnate în bronz la Paris, în celebra tehnică a cerii pierdute. În 1913, Muza adormită a făcut parte, împreună cu lucrările Sărutul, Domnișoara Pogany și O muză, din faimoasa expoziție a lui Brâncuși de la New York. Iar această expoziție l-a făcut remarcat pe sculptorul român în SUA.

După eșecul statului român de a strânge 6 milioane de euro, aceasta este prima vânzare a unei lucrări a sculptorului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *