Skip to content
Societate

Lucrările de restaurare a Crucii de pe Caraiman, finalizate

youtube.com

Ministerul Apărării Naţionale a marcat, marţi, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Muntele Caraiman, încheierea operaţiunilor majore de restaurare, reabilitare şi conservare a acestui monument.

Desfăşurată în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi şi vizitarea spaţiului expoziţional amenajat în incinta monumentului”, anunţă, marţi, MInisterul Apărării.

Sursa citată a precizat că proiectul de reabilitare a fost cofinanţat de Uniunea Europeană şi de Ministerul Apărării Naţionale. ”Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!”, a afirmat ministrul Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei.

Ministerul anunţă că, după preluarea ansamblului monumental în administrare, a derulat, în perioada 2016-2021, prin Secretariatul General şi Direcţia domenii şi infrastructuri, proiectul ”Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.

În prezent, se desfăşoară activităţi specifice recepţiei la finalizarea lucrărilor şi sunt executate intervenţii de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *