Skip to content
Politică

Lucrezi sub aripa BNR? Ți-a pus Dumnezeu mâna-n cap: venituri astronomice, ținute la SECRET

thisismoney.co.uk

Lucrezi sub aripa Băncii Naționale a României (BNR)? Ți-a pus Dumnezeu mâna-n cap: citiți mai jos despre numeroase venituri astronomice, ținute însă la SECRET.

Există în România o instituţie financiară publică în care un simplu director câştigă lunar echivalentul a 750 de salarii minime pe economie. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) este condus de un Consiliu de Supraveghere în care Banca Naţională a României (BNR) are cinci reprezentanţi, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) alţi doi. De asemenea, există un directorat alcătuit din trei membri. Protejaţi de lege, şefii FGDB îşi ţin la secret veniturile care provin din cotizaţiile obligatorii ale tuturor băncilor din România. Sunt însă şi persoane obligate să-şi declare averile, prin prisma altor funcţii publice pe care le deţin. Aşa am aflat că Vasile Bleotu, un fost deputat PSD din Drăgăşaniul guvernatorului Mugur Isărescu, raporta în 2014 venituri de pe urma FGDB în valoare de 636.036 lei, a scris vineri Jurnalul Național.

Din iunie 2016, FGDB este condus de un Consiliu de Supraveghere din care fac parte Lucian Croitoru (preşedinte), Lucia Sanda Stoenescu, Beatrice Aurelia Popescu, Adrian Gabriel Trandafir, Dan Costin Niţescu (toţi din partea BNR), Anca Florina Iordache şi Dumitru Laurenţiu Andrei (ambii reprezentanţi ai MFP). Fondul are şi un Consiliu director, cu următoarea componenţă: Petre Tulin (director general), Adriana Sîvu (director general adjunct) şi Vasile Bleotu (director financiar). Dorinţa legitimă de a afla cum sunt plătiţi şefii FGDB, în condiţiile în care salariile acestora provin, indirect, de la deponenţii băncilor aflate în grijă, se loveşte însă de zidul secretului ridicat de BNR în jurul intereselor sale. Chiar şi aşa, parcurgerea puţinelor declaraţii publice de avere din peisajul FGDB asigură o lectură palpitantă, notează sursa citată.

BNR îi ţine la secret pe unii, dar e nevoită să mai strecoare căte o informaţie. Astfel, aflăm cât încasează Lucia Stoenescu de la FGDB din declaraţia de avere a soţului său, Virgiliu Stoenescu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Soţii Stoenescu au un apartament şi două locuri de parcare în Bucureşti, tablouri, icoane şi monede de 11.200 euro, 340.000 lei în bănci, dar şi datorii de 170.000 euro. El declara în 2015 venituri de 224.841 de la BNR, dar soţia şi-a secretizat câştigurile de la aceeaşi instituţie, raportând în schimb venituri de 100.576 lei de la FGDB. În plus, el are două pensii totalizând 56.000 lei, iar ea încă una, de 54.144 lei.

Găsiți AICI lista completă a veniturilor uriașe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *