Skip to content
Opinii & Analize

Lucruri mai importante decât numele viitorului premier. Ce facem cu România?

Nu mai am de mult respect pentru Statul român. Nici în instituţii şi nici în reprezentaţii lor la vârf. Nu cred că am avut vreodată. Ceea ce a rămas din generaţia mea (cei care nu au emigrat) nu mai crede în România. Citind ştirea că americanii de la Chevron, aduşi cu surle şi trâmbiţe să investească în exploatarea gazelor de şist, au plecat fără să-şi plătească taxele şi redevenţele pe concesiuni, m-am trezit că zâmbesc involuntar. Au plecat ca nişte hoţi de rând, pentru că suntem slabi!

M-am gândit la Togo, la Guineea, la Eritreea. Până şi africanii îşi protejează mai bine resursele naturale. Cât de proşti suntem ca naţie, încât o luăm la bot de la toţi, în special de la marile corporaţii care ne-au rupt în două? Ne-au privatizat, ne-au concesionat, ne ţepuiesc fără menajamente, micționează pe noi la figurat, îşi trag profiturile, ne bagă pe gât produsele nevândute în Occident (să trăiască Lidl!), îşi fac mendrele de piaţă şi interesele, încasează, scot banii din ţară şi… pleacă. Când nu pleacă, ne fac varză mediul de afaceri autohton: în construcţii, în retail, în industria agroalimentară. Vă mai aduceţi aminte de Nokia? Cum au plecat după ce au ras profituri de miliarde. Locul lor a fost luat de fabricile de cablaje auto, adevărate plantaţii de negri plătiţi cu salariul minim.

Din acelaşi registru: francezii au cumpărat recent ultimul mare producător de lactate autohton: Covalact. Aceiaşi francezi au preluat Albalact şi, iniţial, LaDorna. Acum, deţin aproape toată piaţa. În Franţa, aşa ceva este imposibil: în industria agroalimentară, orice tranzacţie sau preluare trebuie aprobată de Ministerul Agriculturii. Sună ciudat, dar aşa îşi protejează Franţa agricultura: printr-o politică intervenţionistă explicită şi dură. Nimeni nu îndrăzneşte în Europa să le conteste francezilor supremaţia în afacerile agricole. Românii mănâncă produsele franţuzeşti, distribuite de lanţurile franţuzeşti de retail, în timp ce piaţa şi producătorii români sunt preluaţi la bucată într-un veritabil război economic pe care l-am pierdut. Suntem din nou proștii Europei! Apropo: premierul Cioloş ştie foarte bine cum Franţa îşi protejează producătorii din industria agroalimentară, însă ardeleanul ăsta ocoş nu a mişcat un an de zile un deget în sprijinul firmelor româneşti producătoare. Cioloş nu a fost deloc băiatul harnic şi cinstit din reclamele electorale; a fost un veritabil exponent al lobby-ului bruxellez corporatist.

Eram, aşadar, fanul produselor Covalact, după ce clujenii de la Napolact au fost preluaţi de olandezi. De acum, o să-mi cumpăr iaurtul de de la un mic producător local din Bucovina. Până în momentul în care Guvernul o să îl închidă. Pot garanta că, în scurt timp, micii producători independenţi vor fi exterminaţi de marile corporaţii în asociere cu lanţurile de hipermarketuri. Producătorii independenţi nu pot ajunge cu produsele pe rafturi, iar în paralel instituţiile de control şi anumite legi cu dedicaţie (ce urmează a fi date) le vor distruge afacerile. A se vedea modul în care a fost îngropată legea produselor româneşti pe rafturi (minim 50 la sută). Mergeţi în orice supermarket şi veţi vedea ochiometric că legea NU se respectă! Dar de ce ar fi respectat-o băieţii deştepţi din retail? Statul e prost şi slab. Dar este al dracului de feroce cu românaşii amărăşteni. O să vedem în viitorul guvern PSD cel puţin un secretar de stat în ministerul Agriculturii exponent direct al marilor lanţuri de magazine – cei care fac de fapt Legea şi legile în industria agroalimentară.

Înţeleg şi cunosc mecanismele de piaţă, pretind că mă pricep puţin la cum funcţionează Uniunea Europeană (un sistem birocratic neales prin vot, dar cu deplină putere asupra destinelor noastre). Dar, fraţilor, asta nu mai este integrare şi piaţă comună; e colonizare şi război economic pe faţă, pe care îl pierdem zi de zi fără drept de apel! Şi nici nu avem cum să nu îl pierdem. Fără capital real, fără industriaşi, fără cultură economică, suntem şi vom fi decenii de acum înainte cei care ştergem la cur bătrânii Europei şi le construim (ca zilieri în construcţii) clădirile rezidenţiale. Ca în viaţă reală, şi popoarele, şi oamenii, îşi aleg calea. Când ne trezim? Am dormit deja 26 de ani!

2 comentarii la “Lucruri mai importante decât numele viitorului premier. Ce facem cu România?

  1. Dl Manastire prin 1993 cand am ajuns in vest (intamplator in Franta) am avut acut impresia ca vesticii au figuri de copii tampiti.Azi am aceeasi impresie despre romani.

  2. Poate ar trebui sa realizati anchete jurnalistice, profunde, asupra felului in care ANSVA-ul , OPC-ul etc manipuleaza piata libera si cum ”ucid” cu buna stiinta , folosindu-se de tot felul de legi ,HG-uri si O.U., orice initiativa libera autohtona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *