Skip to content
Politică

Ludovic Orban acuză presiuni şi şantaj la liderii de filiale în bătălia pentru şefia PNL: Mai mult de jumătate dintre delegaţi nu vor urma opţiunea preşedintelui

Facebook

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că la Congresul din 25 septembrie jumătate dintre delegaţii care vor alege viitorul preşedinte al partidului nu vor vota conform opţiunii liderilor filialelor judeţene, ci aşa cum vor considera ei de cuviinţă.

El susţine că nu neagă „evidenţa”, şi anume faptul că PNL a pierdut alegerile parlamentare, însă subliniază că partidul se află la guvernare şi că a câştigat rundele anterioare de alegeri. Ludovic Orban a susţinut că la Congresul PNL mizează „pe toţi membrii Partidului Naţional Liberal care doresc binele Partidului Naţional Liberal”.

Deocamdată nu se pot număra decât preşedinţi de filiale care au optat deschis pentru unul sau pentru altul dintre candidaţi. La ora actuală, există 25 de preşedinţi care şi-au exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu. E un congres la care participă cinci mii de delegaţi.

Sigur că are o influenţă opţiunea preşedintelui, dar opţiunea preşedintelui, dacă a fost luată fără să respecte opţiunea din interiorul filialei respective, nu este neapărat o opţiune care va fi urmată de cei mai mulţi dintre delegaţi. Eu vă spun că vor fi filiale în care vor fi mai mult de jumătate dintre delegaţi care nu vor urma opţiunea preşedintelui”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

El a afirmat că s-a mai întâmplat aşa şi la alte congrese şi a dat ca exemplu filiala Cluj, care va trimite 170 de delegaţi la Congres. „Dacă cineva-şi imaginează că un preşedinte poate să determine opţiunea politică a 170 de delegaţi înseamnă că nu cunoaşte foarte bine cum funcţionează lucrurile în partid”, a mai afirmat liderul liberal.

Orban acuză tabăra Cîțu că apelează la șantaje, la schelete scoase din dulap și alte asemenea metode, cu sprijinul unor forțe din exteriorul partidului. „Este o declarație în care am transmis un mesaj. Toți care sunt implicați și fac parte din această campanie știu la ce mă refer. Sunt foarte multe suciri, răzgândiri care nu au nicio explicație politică, umană. Când vine un om și îți spune ‘Eu nu pot să te susțin pentru că nu pot să fiu împotriva statului de drept’… Sau un exemplu. Sau când vine altul și îți spune ‘Am primit semnale de acolo că nu e bine să te susțin pe tine’. Nu vreau să detaliez.

Am transmis un mesaj că sunt un om care duc această campanie numai cu argumente pozitive, un om care niciodată nu am apelat la niciun fel de instrument de a convinge oamenii să acționeze împotriva voinței. Asta este democrația și pe baza acestei democrații fiecare om trebuie lăsat să-și formeze opinia după propriile convingeri”, a declarat Orban, la Digi 24.

Întrebat dacă este de acord cu liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, care vehicula implicarea serviciilor în alegerile din PNL, Orban a răspuns: „Eu vă spun că sunt Stan pățitul. Vreau să vă aduc aminte că am fost scos din cursa pentru Primăria Capitalei în 2016. Ați văzut și dvs. ce s-a întâmplat. S-a născut un dosar în precampanie electorală, care nu a stat în picioare și eu am fost achitat.

Orban respinge orice asemănarea cu discursul despre „statul paralel” practicat de Dragnea. „E o mare diferență. Dacă ar fi fost altcineva în locul meu din zona respectivă, care niciodată nu a acceptat justiția, nu s-ar fi retras niciodată. Ați văzut la mine cuvântul statul paralel? Sunt unii mai entuziaști care vor să intervină în competiția internă. Nu vreau să detaliez. Eu nu voi folosi altceva în această competiție decât armele electorale. Orice comparație între mine și Liviu Dragnea peste o jignire colosală. Este o idee lansată de doamna Gorghiu și domnul Boc”, a mai declarat liderul PNL.

Ludovic Orban îl contrazice pe Klaus Iohannis, după ce președintele a afirmat că declarațiile președintelui PNL sunt „explicații senzaționale” în goana după voturile colegilor. „Eu nu caut explicații senzaționale. Am transmis un mesaj. Cred că mesajul pentru orice om implicat șiare cât de cât informații are noimă și este un mesaj care e înțeles de colegii mei. Am avut motivele mele să dau acest semnal”, a mai precizat Orban, adăugând că s-ar bucura să fie așa cum susține Klaus Iohannis.

Orban a comentat şi afirmaţiile eurodeputatului Rareş Bogdan, care a afirmat că îl susţine pe Florin Cîţu pentru faptul că, în ultimii 30 de ani, preşedinţii PNL care se aflau la conducere în momente în care partidul a pierdut alegerile au demisionat. „Nu cunoaşte istorie. A existat o singură dată când preşedintele PNL şi-a dat demisia şi era vorba de Alina Gorghiu, care şi-a dat demisia după catastrofa electorală din 2016. Un preşedinte care şi-a dus partidul la guvernare – am să vă dau exemple, Mircea Ionescu Quintus, care a dus partidul la guvernare, e adevărat, împreună cu PNŢCD-ul şi cu ceilalţi parteneri din Convenţia Democratică, şi-a continuat mandatul, a fost reales.

Este adevărat că nu am câştigat alegerile, eu nu neg evidenţa, dar este foarte interesant că cei care bat toba poate mai mult decât PSD-ul, deşi spun acelaşi lucru ca şi PSD-ul, că PNL a pierdut alegerile, sunt tocmai colegii mei care încearcă să justifice…

Am câştigat alegerile europarlamentare, am câştigat alegerile prezidenţiale cu cel mai mare scor obţinut vreodată de un candidat de dreapta, iar Klaus Iohannis nu a fost sprijinit decât de Partidul Naţional Liberal, am câştigat alegerile locale, nu am câştigat alegerile parlamentare dar trebuie să ţinem cont de conjunctura în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare”, a mai declarat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *