Skip to content
" "
Politică

Ludovic Orban anunţă că românii vor fi introduși în continuare în carantină și izolare la domiciliu

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban consideră că decizia CCR conform căreia izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru face referire la o perioadă anterioară prelungirii stării de alertă și anunță că românii vor continua să fie introduși în carantină și izolare la domiciliu.

Există bază legală! Se referă la carantină și izolare la perioada anterioară, pe baza OUG și ordinelor de ministru, la asta se referă, nu se referă la neconstituionalitatea legii 55. Legea 55 e în vigoare, carantina și izolarea rămân”, a precizat Ludovic Orban, la Digi 24, joi seara.

" "

„Pacienţii puteau fi trataţi acasă!”

Legat de restricţiile impuse bolnavilor cronici privind accesul la spitale, şeful Executivului a precizat că autoritățile nu au ales spitalele județene pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, adăugând că „inclusiv din partea a doua a stării de urgență pacienții puteau fi tratați acasă”.

Noi nu am închis spitalele. E o minciună. Când am luat decizia de spitale COVID, nu am ales spitalele mari, judete. Nu poți să refuzi internarea unei pacient. A existat o interpretare eronată inclusiv din partea mass-media privind tratarea pacienților. A rămas la latitudinea medicului de a interna un pacient. Inclus din partea a doua a stării de urgență pacientii puteau fi tratați acasă”, a spus Ludovic Orban.

1,7 milioane de români au intrat în ţară în starea de urgenţă şi starea de alertă

Premierul a mai spus că în perioada 26 februarie, ziua când a fost depistat primul caz de coronavirus în România, și 1 iunie, în România au intrat peste 1,7 milioane de cetățeni români. Orban a adăugat că România are o specificitate, existând 4 milioane de români care muncesc în țările din UE. „N-am datele la zi, până la dată de 1 iunie, din 26 februarie, când a apărut primul caz, în România au intrat numai cetățeni români, peste 1,7 milioane de români”, a spus Ludovic Orban.

În acest sens, el a afirmat că nu au fost probleme mari, doar punctuale: „Cozile au apărut în câteva situații. Ungaria a luat decizia de a permite tranzitul fără restricții pe o perioadă de 24 de ore recent, ei permiteau tranzitul doar în anumite intervale orare”. „Nici nu erau direcționați, că noi am mărit numărul punctelor de frontieră. Veneau numai pe Nădlac și pe Borș”, a mai spus premierul.

El a mai spus că aglomerația în vămi a început atunci când s-a decis carantinarea la domiciliu: „Când îți vin 1000 de mașini în jumate de oră, n-ai ce face. Am renunțat la formularul pentru DSP, a rămas doar formularul pentru Poliția de Frontieră. Mulți nu înțelegeau să-l completeze și erau asistați de polițiști.”

La fiecare situație care a apărut ne-am mișcat cu o viteză foarte mare. Sigur că au fost minusuri, mai degrabă lipsa de anticipare. Dovadă că s-a pensionat șeful Poliției de Frontieră. A fost mai mult o lipsă de anticipare. Până la urmă am rezolvat problemele, dar am avut probleme cu autoritățile maghiare. Nu-i lăsau să tranziteze înspre vest decât dacă aveau originalul la contractul de muncă. Am avut sute de cazuri”, a mai spus Orban.

Tel Verde pentru refuzurile de internare a unor pacienţi pe motiv că nu au făcut testul pentru COVID

Premierul a mai declarat că pacienţii care au nevoie de spitalizare nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu au făcut testul pentru depistarea COVID-19 şi anunţă că a solicitat ministrului Sănătăţii să înfiinţeze o linie telefonică la care pacienţii să semnaleze astfel de situaţii şi să ia măsuri în privinţa conducerii spitalelor în care aceste cazuri se repetă.

Îţi faci testul de COVID numai dacă ai simptome, sau ai un istoric care să poată să genereze suspiciunea că ai fi putut contracta virusul respectiv. Este o exagerare din partea unui şef de secţie care nu vrea să interneze un pacient care nu are testul COVID”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a anunţat că i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, că înfiinţeze o linie TelVerde la care pacienţii cărora li se refuză acordarea de servicii medicale pe motiv că nu au făcut test pentru depistarea COVID-19 să anunţe aceste fapte. ”Imediat ce primeşte un număr de două-trei (reclamaţii – n.r.) legate de un spital, că este refuzată unor cetăţeni această solicitare de a fi internat (…) când cumulează două-trei semnalări legate de un spital să trimite imediat Corpul de Control ş imediat solicită demiterea lui, poate chiar, dacă e cazul, să sesizeze chiar organele de cercetare penală î cazul care este vorba de fapte penale”, a adăugat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Orban, despre condamnarea şefului Unifarm: Este eșecul unei societăți de stat

Şeful Guvernului a declarat că nu ar fi putut să îl schimbe din funcţie pe Ionel Adrian, șeful Unifarm acuzat de DNA de corupție, pentru că România se afla în epidemie. ”Este eșecul unei societăți de stat! Nu mi-a picat în niciun fel, nu are nicio legătură cu Guvernul. Dacă se dovedește că a făcut lucrul ăsta, să fie condamnat. Unifarm-ul a avut un rol benefic, mai ales în perioada de început.

Unifarm e compania statului român, nu noi l-am pus pe Adrian Ionel, ci Victor Ponta. În 2016, când ministru era Voiculescu, CA l-a desemnat director general. Noi l-am găsit în funcție, era dificil să schimbi directorul la Unifarm în mijlocul unei epidemii. Mi se pare scandalos să ceri să câștigi bani din achiziția de medicamente.”, a spus Ludovic Orban, la Digi 24.

Procurorii DNA au dispus control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marți, pe numele directorului general al Unifarm, acuzat că a luat mită 760.000 euro. Ionel Eugen Adrian este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *