Skip to content
Opinii & Analize

Ludovic Orban aprinde fitilul unui nou conflict între PNL și USRPLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou conflict mocnit s-a iscat zilele acestea în interiorul coaliției de guvernare. Recenta poziție ideologică adoptată de liderul PNL, Ludovic Orban ar putea duce la un conflict pe termen lung între PNL și USRPLUS.

Posibil conflict USRPLUS -PNL

Liderul PNL a declarat că liberalii trebuie să sprijine valorile tradiționale precum familia, biserica, satul românesc, comunitatea, context în care a afirmat că PNL are niște partneri de guvernare care de multe ori se comportă ca și cum nu s-ar fi născut în România, făcând referire la USRPLUS. “Nu i-am văzut la momente esențiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al națiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce”.

Replica USRPLUS a venit de la primarul Brașovului: “Am arătat întotdeauna și prețuire, și respect față de istorie, și față de valori, și față de drapel. De Ziua Drapelului am participat la aceste ceremonii și am sărutat drapelul, drept pentru care mă simt deranjat de afirmațiile liderului PNL Ludovic Orban și chiar m-aș așteptat la o retractare și la niște scuze. Pe de altă parte, credința se manifestă într-un fel intim al fiecăruia și nu ține doar de un gest de a pune mâna pe Biblie și de a jura, ține și de faptele pe care le facem, iar aceste fapte țin și de a respecta acea a opta poruncă – să nu furi, de felul în care toate aceste lucruri se transpun printr-o activitate politică. Din păcate, de câte ori suntem acuzați că nu avem credință sau tot felul de alte inflamări naționaliste – țin minte, în 2016, pornind de la prenumele meu, erau oameni care spuneau că sunt un venetic care vrea să fure țara sau alte bazaconii de genul acesta. Din păcate, ele marchează niște perioade electorale, fie că vorbim de perioade electorale în România sau intern, în partide”.

Poziționarea conservatoare a lui Orban nu ține atât de convingerile ideologice ale liderului PNL, cât de contextul confruntării din interiorul PNL. Orban încearcă să obțină sprijinul aripii conservatoare din PNL și să captureze electoratul ultraconservator și naționalist care altfel ar migra către AUR. Florin Cîțu părea că are asigurat sprijinul aripii conservatoare peneliste, însă declarațiile lui Orban schimbă datele problemei. Totuși, această poziționare poate duce inevitabil la un conflict pe termen lung cu partenerii de guvernare de la USRPLUS. Dacă Orban va pune în practică o agendă conservatoare în interiorul PNL după congresul liberalilor, cu condiția ca Orban să câștige cursa internă, aunci există toate premizele pentru izbucnirea acestui conflict. USRPLUS reprezintă mai degrabă latura progresistă din politica românească, prin urmare nu va înghiți cu ușurință o agendă conservatoare din partea partenerului majoritar al coaliției. Dimpotrivă, șansele sunt ca USRPLUS să se opună.

La referendumul organizat de Coaliția pentru Familie, poziția USR a fost clară. Prin urmare, USRPLUS nu ar putea sprijini o agendă naționalistă și ultraconservatoare fără să își trădeze propriul electorat progresist. De aceea, dacă Orban va încerca să impună o astfel de agendă în interiorul coaliției, ea va duce inevitabil la o confruntare deschisă cu USRPLUS și chiar la ieșirea USRPLUS de la guvernare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *