Skip to content
Politică

Ludovic Orban câștigă războiul cu „puciștii din PNL”. Zeci de organizații liberale, de partea președintelui partidului

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele PNL, Ludovic Orban, câștigă războiul cu nemulțumiți din partid. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că la această oră președintele liberalilor are de partea sa 35 de organizații din țară, iar „gruparea reformistă” anunțată de Rareș Bogdan nu reușește să ia avânt, motiv pentru care s-a decis ca revolta să fie amânată până la Congresul din toamnă.

Ludovic Orban are de partea sa și o parte din Ardeal. Vorbim despre filialele de la Mureș, Alba, Hubedoara, Sibiu – prin Raluca Turcan, care a decis să se alăture aripii Orban, după ce a primit minister – și filiala de la Brașov (prin Adrian Veștea, un cunoscut apropiat al actualului lider al partidului). Și majoritatea filialelor din  Moldova sunt de partea lui Ludovic Orban, în ciuda eforturilor făcute de Rareș Bogdan pentru a-l coopta pe fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, de partea grupului Bolojan-Boc.

Amintim că în  urmă cu două săptămâni prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa liderului liberal, Ludovic Orban, pe care îl acuza că a condus și conduce dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți din conducerea partidului.

Și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, i-a cerut și el lui Ludovic Orban să plece de la conducerea partidului, susținând că „PNL are nevoie de dialog și de democrație” și că „sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că au fost ținute prea mult timp în birourile unora”. Sighiartău, alături de Rareș Bogdan și Florin Roman, este unul dintre contestatarii lui Ludovic Orban încă de după alegerile parlamentare, cei trei acuzându-l pe liderul partidului și pentru modul în care a purtat negocierile pentru formarea noului guvern.

De cealaltă parte, Orban a precizat că președintele PNL este ales la congresul partidului, iar până la congresul din acest an, el este președintele PNL. Liderul PNL a mai afirmat că el discută problemele din partid cu colegii săi în forurile statutare, nu în spațiul public.

„Mi s-a mai pus această întrebare și am răspuns. Președintele PNL este ales de congres. PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea congres în cursul acestui an. Până la acest congres, eu sunt președintele PNL. Dacă mă hotărăsc să candidez pentru un nou mandat, voi anunța”, a declarat Ludovic Orban.

Între timp, însă, liberalii nemulțumiți de activitatea lui Ludovic Orban încearcă în această perioadă să-i caute un înlocuitor care să beneficieze de un sprijin masiv la Congresul ce ar putea fi organizat în această toamnă. Grupul condus de Boc, Robert Sighiartău și Rareș Bogdan încearcă să îl convingă pe Ilie Bolojan să se implice în lupta pentru șefia partidului, însă actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor nu vrea să își asume rolul de conducător al formațiunii politice. O altă variantă vehiculată de nemulțumiți este Florin Cîțu, însă acesta nu beneficiază de un sprijin prea mare și nici nu este văzut ca „mâna de fier” de care liberalii au nevoie în perioada următoare.

DETALII AICI: Flacăra revoltei anti-Orban nu s-a stins. Semnalul pe care îl așteaptă liderii PNL din Ardeal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *