Skip to content
Politică

Ludovic Orban cheamă partidele la consultări privind data alegerilor locale

Premierul interimar, Ludovic Orban, a trimis vineri, 6 martie,  o invitație către liderii partidelor politice în care îi cheamă la consultări pentru a stabili data alegerilor locale. Discuțiile vor avea loc marți, la Palatul Victoria, de la ora 17:00, conform unor surse politice.

Invitația s-a adresat tuturor președinților de partid, cu mențiunea că pot fi înlocuiți de o altă persoană dacă programul nu le permite, informează digi24.ro.

„Vă invit, marţi, 10:03, 2020, ora 17, la consultarea care va avea loc la Palatul Victoria, în vederea elaborării Hotărârii Guvernului privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020. Întâlnirea va avea loc cu participarea reprezentanţilor tuturor partidelor politice parlamentare, precum şi a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente”, este scrisoarea trimisă liderilor de partide, obţinută de Mediafax.

Alegerile locale trebuie organizate până la sfârșitul lunii iunie, când expiră mandatele actualilor aleși locali, iar cea mai probabilă data luată în calcul de Guvern pentru organizarea scrutinului este 28 iunie, informează digi24.ro.

Alte date vehiculate în Guvern sunt 14 și 21 iunie, însă acestea sunt mai puțin probabile din cauza examenului de bacalaureat, care începe pe 15 iunie, relatează sursa citată.

O opinie aparte are președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu care susține că alegerile locale ar trebui amânate, din cauza crizei generate de coronavirus, anunță hotnews.ro.

Reamintim că în ultima perioadă, s-a discutat intens în spațiul public despre desfășurarea simultană a alegerilor locale și a celor parlamentare anticipate. Dar situația complicată de pe scena politică ridică mari semne de întrebare în legătură cu alegerile înainte de termen.

Dacă procedura constituțională extrem de complicată ar fi dusă până la final și vor putea fi organizate anticipate după căderea consecutivă a două propuneri de guvern, PSD insistă ca alegerile parlamentare să fie organizate concomitent cu localele.

Totul depinde însă de decizia CCR privind OUG adoptată de guvernul Orban înainte de moțiune, care se refer[ la organizarea anticipatelor. Ordonanța reduce termenele, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie. Dacă ordonanța este declarată neconstituțională, scad șansele ca anticipatele să mai poată fi organizate simultan cu alegerile locale întrucât, conform calendarului, ar putea fi programate cel mai devreme la finalul lunii iulie, relatează digi24.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *