Skip to content
Politică

Ludovic Orban dă cărţile pe faţă: Am avut estimări că vom ajunge la 50.000 de cazuri/zi

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit în premieră marţi că pe masa Guvernului au existat estimări alarmante privind evoluţia pandemiei cu noul coronavirus, menţionând că decizia închiderii şcolilor  fost luată în contextul acestui scenariu sumbru.

Noi ne dorim ca elevii să revină în clase, atunci când contextul epidemiologic va permite acest lucru”, a declarat, şeful Executivului într-un interviu pentru ziare.com. Orban a explicat că riscul de infectare cu coronavirus în școli era mic, dar problema ținea de alte activități conexe.

Întrebat de ce Guvernul a decis închiderea școlilor și trecerea în învățământ online, în condițiile în care alte state europene au păstrat, totuși, unitățile de învățământ deschise, Ludovic Orban a răspuns: „Multe state au spus, iniţial, că nu închid şcolile şi, până la urmă, le-au închis. Am luat decizia de a suspenda cursurile, pentru că a existat o tendinţă de creştere a numărului de cazuri, care era îngrijorătoare.

Au fost estimări că vom ajunge la 30.000 de cazuri pe zi, altele la 50.000 de cazuri pe zi. A fost o perioadă de aproximativ zece zile în care am observat aceste lucruri. Atunci, am luat aceste decizii, nepopulare, ce-i drept”.

Liderul PNL a remarcat apoi faptul că politicienii care i-au criticat pentru decizia de a deschide școlile i-au atacat apoi pentru că le-au închis. Orban a mai spus că șansele ca un copil să se infecteze la școală erau destul de mici, căci era mereu sub supravegherea cadrelor didactice și trebuia să respecte regulile. Problema era că, după ore, copiii erau luați de părinți și bunici „și se duceau nesupravegheați în alte locuri”.

Apoi, părinţii şi bunicii produceau aglomeraţie la porţile şcolilor. Vă amintiţi imaginile cu părinţi care nu purtau masca sau o purtau necorespunzător. Mai era şi aglomerarea mijloacelor de transport public, care puteau deveni un factor de infectare”, a mai declarat Ludovic Orban. Premierul a precizat că își doreşte să redeschidă școlile cât mai repede, dar asta depinde și de evoluția epidemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *