Skip to content
Politică

Ludovic Orban, despre avizul negativ al Consiliului Legislativ pe proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul: Vom vedea dacă există sau nu un temei

Inquam Photos/George Călin

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit, miercuri, despre faptul că de la Consiliul Legislativ a fost dat un aviz negativ pe proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul.

Ludovic Orban: Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională

Proiectul se află pe agenda ședinței de guvern de miercuri, iar Consiliul legislativ a dat un aviz negativ, precizând printre altele că legea, în această formă, ar fi neconstituțională.

”Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională. Sigur că  vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ și vom vedea dacă există sau nu astfel de temei. Din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru că nu este normală cumularea pensiei cu un salariu în sistemul public. Sunt foarte multe situații, în special în zona în care pensionarea se face la 45-50 de ani, în care, după ce se pensionează, profitând de cele mai avantajoase condiții legale, apoi revin imediat în administație sau în alte funcții de stat și câștigă și salariu.

Forma finală trebuie să respecte alte decizii care au fost luate de Curtea Constituțională cu privire la spețe similare și că trebuie să facem legea cât mai solidă din punct de vedere constituțional, ca să poată să reziste unui eventual atac la CCR”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit proiectului de lege, angajaţii ajunși la vârsta pensionării pot opta să-şi continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. Dacă aleg să muncească în continuare, ei trebuie să renunțe la pensie pe durata jobului.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea”, prevede  proiectul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *