Skip to content
Politică

Ludovic Orban explică de ce sunt necesare noile restricţii anti-COVID: E un fel de carantină

Ludovic Orban Facebook/Guvernul României

Premierul României, Ludovic Orban, a explicat joi seara de ce au fost luate noi restricţii şi cum vor fi aplicate acestea în perioada următoare. De pildă, el susține că toate școlile trec în predarea online din două motive, care țin de siguranța elevilor și a părinților sau a bunicilor.

Toate măsurile vor fi valabile de luni. Practic sunt măsuri luate ținând cont de situația în care ne găsim și pe baza specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e purtatul măștilor indiferent de incidență. Poate un grup de oameni să se ducă într-o localitate cu incideță redusă la restaurant, dacă acolo nu poartă mască… Noi am încercat gradual să mergem. În privința locurilor de muncă e dificil în anumite domenii să ai program etapizat de muncă și aici o să se discute cu acele companii.

O altă măsură este organizarea activității online. Aici am luat această măsuri din două motive. În primul rând este vorba de siguranța copiilor. Iar al doilea motiv este dat de faptul că adolescenții chiar dacă iau virusul sunt asiptomatici și îl transmit către părinți sau bunici”, a declarat Orban la Digi24.

„Definiția de caz nu permite testarea unui număr mai mare de români”

Ludovic Orban a explicat de ce România nu face mai multe teste, deși capacitatea ar fi de 50.000 de teste zilnic, iar probele recoltate nu depășesc 40.000. Conform premierului, definiția de caz nu permite testarea unui număr mai mare de români, deși au fost făcute 36.000 sau 38.000 când numărul zilnic de infectări era sub 5.000, iar la aproape 10.000, când numărul contacților ar trebui să fie mai mare, numărul testelor tot nu crește.

Aș vrea să spunem realitatea, România este pe locul 17 în UE la nivel de infectare. E un val doi, România nu se află pe primele locuri. Avem medici școlari care s-au înscris la Ambulanță și sunt implicați în activitatea de recoltare.

Noi avem o capacitate de 50.000 de teste pe zi. Dar, testarea se face în baza unei definiții de caz. Nu poți testa pe oricine. Asta e o bazaconie (n.r. că nu se fac teste ca să nu se depisteze prea mulți infectați, pentru că nu ar face față spitalele)! Testăm cât trebuie să testăm. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate. Testările pentru definiția de caz se fac în niște parametri.

Testele se fac doar pentru simptomatici. Dacă se va considera includerea altor categorii, vom face testări. Nu poți să pui în funcțiune un centru de testare peste noapte. Când aud astfel de afirmații în spațiul public, îmi vine să mă iau cu mâinile de cap!”, a precizat Ludovic Orban.

„Riscul de infectare este crescut. Mă doare inima…”

Premierul a explicat că virusul este mult mai puternic în ultima vreme și se transmite extrem de ușor. „E un fel de carantină. Sunt restricții de circulație pe timpul nopții. Este o măsură aplicată și-n altă țară. Această măsură există în Franța, în Spania… A dat ceva rezultate. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se prea respectă regulile. Ce trebuie să înțeleagă românii?

A crescut virulența în transmiterea virusului, rezistă mai mult… Riscul de infectare este crescut. Mă doare inima… Eu sunt un liberal, dar pe de altă parte când pui în balanță sănătatea omului cu niște restricții, care nu afectează semnificativ locurile de muncă…

Dacă ne uităm la ritmul din ultima săptămână suntem efectiv obligați să luăm aceste măsuri. Este cert că la cum evoluează erau absolut necesare aceste măsuri. Nu poți obliga niște oameni nu să invite alți oameni la casa lui de ziua lui de naștere. O să vedem cum facem”, a mai declarat Orban.

Se revine la declarația pe propria răspundere

În context, şeful Guvernului a explicat că se revine la declaraţia pe propria răspundere: „Înseamnă că pe timpul nopâii va fi permisă deplasarea la muncă, din motive medicale, deci practic numai acele deplăsri necesare. Magazinele vor fi închise.

Foarte multe cazuri apar la petreceri private care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac cpetreceri, inclusiv întâlniri. eu am văzut 15.20 de tineri fără mască, fără distanță.

Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22, 23 pnă la 5, 6 dimineața. Farmaciile le lași deschise. va fi o declarație pe proprie răspundere.

E posibil să se accepte pe format online. să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat„, a spus Ludovic Orban.

Criză majoră la ATI: Se epuizează resurssa umană

Premierul Orban susține că marea problemă cu care se confruntă România în aceste zile este legată de locurile de la ATI. Asta deoarece numărul de cazuri Covid-19 este în creștere, iar o parte din bolnavi o să ajungă la terapie intensivă. În acest sens Guvernul a mărit numărul locurilor de la ATI, cum ar fi la Cluj sau în alte orașe, tocmai pentru a preîntâmpina supraaglomerarea secțiilor. Potrivit ultimelor date la ATI situația este gravă: sunt 1.014 pacienți, o nouă cifră record.

Cei de la terapie intensivă sunt critici și mai sunt pacienții intermediari. Aici e riscul cel mai mare. Dacă depășim foarte mare de cazuri e un număr care ajunge la ATI. Noi nu trebuie să ajungem aici. (…) Oricât am încerca și acolo se epuizează resurssa umană”, a spus Ludovic Orban, la Digi24. El a explicat ulterior că în mai multe județe numărul paturilor la terapie intensivă a fost crescut.

În paralel, anunță premierul, piețele agroalimentare închise vor fi oprite din funcționare, după ce au fost identificate nereguli. În privința piețelor deschise aici se vor lua măsuri mult mai aspre.

Piețe agroalimentare închise. E vorba de piețe închise. La Piața Obor din Capitală, de exemplu, au fost făcute controale și pur și simplu nu se respectă regulile. Chiar sunt evidențiate o rată mare de răspândire a piețelor. În piață mergi cu numerar. Piețele în aer liber rămân deschise, dar cu măsuri foarte stricte.

Măsurile vor fi aplicate 30 de zile, dar urmărim eficacitatea lor. Sper să nu mai fie alte măsuri. Pot să vă zic și lucruri bune: 97% din oameni respectă regulile, poartă măști pe stradă… Asta este soluția! Oamenii să se protejeze.

100% să eviți nu poți. Nu poți elimina interacțiunile în familie. Inclusiv eu am un astfel de caz în familie. Trebuie să renuțăm la contactul apropiat. Așa suntem noi, mai calzi, dar trebuie să ne oprim”, a explicat şeful Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *