Skip to content
Politică

Ludovic Orban forțează moțiunea: Guvernul urmează să își asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi și pe alte două legi esențiale

Premierul Ludovic Orban forțează o moțiune de cenzură din partea opoziției. În urma unei întâlniri informale pe care a avut-o cu mai mulți lideri PNL, luni dimineață, s-a luat decizia ca Guvernul să-și asume răspunderea pe trei legi esențiale.

Potrivit unor surse liberale, cele trei legi sunt: alegerea primarilor în două tururi de scrutin, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și eliminarea pensiilor speciale.

Prin acestă mutare, Ludovic Orban intenționează să supere cei 3 actori politici care ar putea să depună o moțiune de cenzură, PSD-ALDE-UDMR, aceasta fiind una dintre variantele pe care premierul se bazează pentru a ajunge la alegerile aniticipate.

UDMR nu vrea alegeri locale în două tururi

Amintim că într-o discuţie purtată la finalul lunii decembrie, Kelemen Hunor i-a transmis premierului Ludovic Orban că UDMR susţine alegerile anticipate, cu o condiţie: Guvernul să nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale, aşadar primarii să fie aleşi în continuare într-un singur tur de scrutin.

La începutul lunii decembrie, liderul deputaţilor UDMR, Korodi Attila, a declarat că formaţiuna maghiară va vota o moţiune de cenzură iniţiată de către PSD, dacă Guvernul Orban va introduce votul în două tururi la alegerile locale din 2020, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin angajarea răspunderii.

Este foarte probabil să înfruntăm guvernul. Pe de o parte, ar putea duce la căderea guvernului, iar pe de altă parte, este sigur că decizia va fi respinsă de către Curtea Constituţională. Sunt sigur că vom găsi suficienţi în Parlament care să ne sprijine”, a declarat Korodi Attila.

ALDE și PSD se opun vehement desființării Secției Speciale

Atât ALDE cât și PSD au criticat în repetate rânduri intenția Guvernului Ludovic Orban de a desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Modul în care este abordată desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare şi slugarnică în care este abordată chestiunea Justiţiei în România”, este de părere purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian.

„Orice discuţie despre existenţa sau inexistenţa SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înfiinţarea ei. Cei care promovează desfiinţarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariţia Secţiei practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraţilor era efectivă şi că modul în care erau investigate infracţiunile din Justiţie era unul exemplar. Ceea ce noi ştim bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariţia SIIJ dovedeşte clar că cei care doresc desfiinţarea şi nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, a scris Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, consideră că desființarea SIIJ este revoltătoare, în contextul actual, ”când zi de zi vedem ticăloşiile şi abuzurile din justiţie”.

„Cazul Ţăndărei vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi? Poporul român s-a pronunţat prin referendum ca legile privind justiţia să nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe această temă trebuie să aibă loc doar în Parlament şi prin consultarea asociaţiilor de magistraţi şi a tuturor instituţiilor interesate (CSM, parchete, instanţe) pentru că independenţa magistraţilor este vitală pentru o justiţie corectă”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *