Skip to content
Politică

Ludovic Orban ia în calcul o decizie istorică pe legea bugetului. Ce spune, însă, Constituția

Inquam Photos / George Calin

Proiectul de buget pentru 2020 ar putea fi discutat, în primă lectură, într-o ședință de Guvern pe care premierul Ludovic Orban ia în calcul să o convoace vineri.

„E posibil vineri sa avem prima lectura bugetul”, a spus Orban precizând că proiectul trebuie discutat și cu partenerii sociali.Premierul a precizat că „în cazul în care e un risc major să nu fie adoptat până la 31 decembrie, există această variantă a asumării”.

Practic, Ludovic Orban vrea să scape de negocierile din Parlament, acolo unde PNL nu deține majoritate. Surse politice susțin că asumarea răspunderii pe Legea bugetului pentru anul viitor ar urma să aibă loc între Crăciun și Anul Nou, dacă Executivul va pune în practică scenariul luat în calcul în aceste momente la Palatul Victoria.

Doar că Ludovic Orban s-ar putea lovi de o piedică. Articolului 138 din Constituție spune clar că: „Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului”.

Iată ce spune articolul 138 din Constituție:

(1) Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor.

(2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

(3) Dacă legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat ale anului precedent, până la adoptarea noilor bugete.

(4) Bugetele locale se elaborează, se aprobă şi se execută în condiţiile legii.

(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

Drept urmare, bugetul trebuie aprobat de Parlamentul României în ședință comună, deci nu prin asumarea răspunderii. De altfel, ar fi prima dată când un Guvern își asumă răspunderea pe legea bugetului de stat.

Iohannis: Ecuația bugetului pe 2020 este una complicată

Amintim că președintele Klaus Iohannis a declarat recent, la Palatul Cotroceni, că „ecuația bugetului pe 2020 este una complicată”, după ce a discutat pe această temă cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Întrebat despre deficitul bugetar care a crescut la 4,3 la sută din PIB, Klaus Iohannis a explicat că a discutat „puțin” cu reprezentanții Guvernului despre bugetul pentru anul 2020.

„Nu știu dacă se va putea ajunge cu deficitul în marja de 3%. Probabil că la Finanțe se va lucra în continuare pe buget, însă trebuie să fim realiști. Guvernele de până acum au făcut tot felul de promisiuni, s-au stabilit inclusiv prin lege anumite majorări și acestea nu pot fi ignorate sau neglijate. Oamenii au așteptările lor. Pe de altă parte, este nevoie de reluarea unui program național serios de investiții publice, care cu siguranță va ajuta economia națională”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *