Skip to content
Politică

Ludovic Orban își apără mandatul de președinte PNL: mizele politice și ambițiile pentru alegerile din 2024

Inquam Photos / George Calin

Ludovic Orban, președintele PNL, și-a anunțat colegii de partid că va candida anul acesta la congres pentru un nou mandat la conducerea PNL. Decizia lui Ludovic Orban vine după ce a rezistat mai multor lovituri din interiorul partidului, în special din partea grupului Rareș Bogdan – Robert Sighiartău, care voia să-l dea jos de la conducere.

Viitorul congres al liberalilor va fi foarte important pentru reglarea de conturi din partid, dar și pentru viitoarele alegeri din 2024. Europarlamentarul Rareș Bogdan și-a asumat un mare risc cu aceste ieșiri exagerate în presă și, oricât va fi protejat de grupul de la Cluj, consecințe vor exista la adresa sa. Dacă Ludovic Orban are planuri pe termen lung și urmărește funcția de președinte al României în 2024, nu-și permite să aibă în partid un agitator precum Rareș Bogdan, care de fiecare dată când face o declarație, ajunge pe toate site-urile importante din țară. 

Funcția de președinte PNL va fi cea care va stabili, teoretic, și candidatul pentru alegerile prezidențiale din 2024. Klaus Iohannis este la final de mandat și nu pare să lase vreo moștenire în urma sa, dar se pregătește să deconteze pentru toate greșelile guvernării PNL. Chiar dacă Ludovic Orban nu este unul dintre favoriții lui Iohannis, președintele PNL știe că nimic nu-i va sta în cale dacă va avea toată susținerea organizațiilor județene. 

Ludovic Orban este cel care controlează modul în care sunt împărțite funcțiile în partid, ceea ce a ridicat numeroase nemulțumiri. Cu această putere, Orban vede ce organizații județene sunt de partea sa, dar și cine ar putea prelua organizațiile județene înainte de 2024. Un congres al partidului aduce întotdeauna schimbări inclusiv în teritoriu și Ludovic Orban trebuie să aibă cărțile în mână pentru a-și ajuta prietenii. 

Nimeni din PNL nu știe când va fi congresul, dar este evident că PNL nu poate duce o luptă pe mai multe fronturi deoarece riscă să piardă totul. PNL are lupta pentru guvernare, urmează lupta pentru măsurile anti-criză și mai există și lupta internă din partid. Oricât se ascund conflictele, ele există, sunt puternice și pot exploda oricând. 

Victoria lui Ludovic Orban la congresul PNL va depinde foarte mult și de rezultatele guvernării. Chiar dacă nu mai este premier, Ludovic Orban are controlul guvernului și apropiații săi decid viitorul țării. Tot el este cel care a negociat cu USRPLUS și acest lucru i-a adus numeroase critici.  

Congresul PNL probabil se va organiza după ce vor fi împărțite toate funcțiile importante, când Ludovic Orban va fi sigur de susținerea organizațiilor județene. Nu poate amâna foarte multe congresul PNL deoarece nemulțumirile cetățenilor la adresa guvernului vor crește în perioada următoare, ceea ce îi va da taberei anti-Orban multe motive să-l critice pe actualul președinte de partid. 

Politica din următorii ani pare să fie o luptă între Ludovic Orban și Dacian Cioloș pentru funcția de președinte al României în 2024. Pentru Dacian Cioloș lucrurile sunt mult mai simple, urmând să preia conducerea USRPLUS chiar în primăvara acestui an. Între timp, Ludovic Orban preferă să facă pași mici și siguri pentru a nu fi deranjat de nimeni din drumul său spre Cotroceni.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *