Skip to content
Politică

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Eroilor: Să ne plecăm în fața lor cu pietate și recunoștință

Facebook

Ziua Înălțării este pentru noi de mai bine de un secol și ziua în care onorăm memoria celor mai buni dintre fiii patriei, cei ale căror fapte au pus temelia libertății noastre de astăzi, a declarat Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Eroilor.

Peste un milion de români și-au sacrificat viața, au murit pe front, au fost declarați dispăruți, au suferit teribile regimuri de prizonierat din care mulți nu s-au mai întors pentru a face România așa cum am moștenit-o noi.

Încă din primele ceasuri ale existenței sale, națiunea română s-a ridicat prin faptele acestor oameni, femei și bărbați rămași adesea anonimi, al căror destin este împletit indisolubil cu destinul țării”, a scris președintele Camerei Deputaților, joi, pe Facebook.

Ludovic Orban a explicat că „recunoașterea internațională a existenței statului Român s-a obținut după războiul din 1877-1878, în care poporul a plătit cu viețile celor mai curajoși și mai buni dreptul de-a avea un stat independent”.

Apoi în Primul Război Mondial am pierdut peste o jumătate de milion de români, pe front și în spatele frontului, combatanți și necombatanți dar cu toții angajați în lupta pentru întregirea țării și pentru rezistența în fața ocupației. Triumful de la 1918, România Mare, este înainte de toate victoria lor, a celor care n-au putut să o vadă decât cu inima.

Al Doilea Război Mondial a fost teribil, cu sutele de mii de morți, dispăruți, răniți și prizonieri dar și cu sutele de mii de civili care au fost victime ale sinistrelor epurări etnice. Fără a uita vinovățiile celor responsabili, trebuie să ne amintim și de sacrificiile sincere făcute pe front de oamenii simpli, chemați să lupte în armata țării, oameni care, în numele idealului patriotic, și-au pus încrederea în liderii de atunci ai națiunii”, a adăugat liberalul.

Președintele PNL spune că „România este astăzi parte a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, dar liniștea pe care o avem în fiecare zi, încrederea în viitor, sunt încă plătite cu viața sau cu sănătatea de către militarii noștri în războaiele în care avem datoria să participăm”.

În mijlocul suferințelor, poporul nostru s-a ridicat mai puternic, iar dovada tăriei sale sufletești este faptul că în 1920 România a fost prima țară care, decretând o Zi a Eroilor, i-a îmbrățișat deopotrivă pe toți cei căzuți pe front. Indiferent de ce parte și-au pierdut viața, într-un act de reconciliere cu trecutul.

Acest gest de toleranță și de iertare onorează cel mai bine spiritul sacrificiului făcut de eroii neamului, care au plecat la război dar au luptat pentru a câștiga pacea. Să le respectăm memoria ca adevărați patrioți, arătând aceeași forță morală a împăcării cu trecutul și cu prezentul”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Fostul premier a arătat că „nu există sat sau oraș în această țară în care să nu se afle un monument dedicat eroilor care nu s-au mai întors din luptă sau morminte pe care sunt pomenite numele celor căzuți, nu există familie în trecutul căreia războiul să nu fi cerut un preț, nu există biserică în care să nu se audă rugăciunea pentru eroii neamului și nici drum important care să nu fie străjuit de un cimitir militar”.

Să ne plecăm în fața lor cu pietate și recunoștință, având conștiința faptului că niciodată nu vom putea înțelege, până la capăt, cât de mult le datorăm pentru viața noastră de astăzi și pentru viitorul României”, a conchis Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *