Skip to content
Politică

Ludovic Orban nu se teme de reacția opoziției, după asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi: Șansa la CCR e minimă

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, la B1 Tv, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de jurnalistul Silviu Mănăstire, că „PNL a susținut alegerea primarilor în două tururi de foarte mult timp”. De asemenea, premierul a discutat și despre speculațiile privind o eventuală demisie.

„PNL a susținut de mult timp alegerea primarilor în două tururi. A fost de altfel așa în prima lege din 1992. Susținem nu neapărat din interes partizan, mulți ne-au acuzat pe nedrept ca fiind pe locul doi cu aproape 1.100 de primari. Cu toate astea noi am susținut clar”, a declarat premierul.

De asemenea, Orban a mai explicat motivul pentru care Guvernul a ales să nu dea ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a decis să meargă pe varianta angajării răspunderii în Parlament.

„Vă spun eu, șansa la CCR e minimă, în cazul angajării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Ar fi fost posibil ca Avocatul Poporului să atace la CCR și ar fi fost temeiuri mai solide. Angajarea răspunderii e o procedură mai curată, deci eu cred că nu exista niciun motiv să fie considerată neconstituțională”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a mai adăugat că Guvernul va trimite luni Parlamentului proiectul de lege pe care își angajează răspunderea.

Orban demisionează?

Întrebat despre o eventuală demisie, premierul Ludovic Orban susţine că nu ia în calcul ipoteza depunerii mandatului de şef al Guvernului pentru declanşarea alegerilor anticipate, spunând că subiectul depunerii mandatului nu s-a discutat nici în cadrul PNL, nici în discuţiile dintre liberali şi preşedintele Klaus Iohannis.
„Această variantă nu a fost analizată nici în dezbaterile din partid, nici în dezbaterile cu preşedintele României. Pur şi simplu s-au inventat lucrurile astea.
În general, nu plec de pe câmpul de luptă. Sunt un om care atunci când m-am angajat să fac ceva fac tot ce depinde de mine să realizez obiectivele pe care m-am angajat.
Dacă ei nu depun o moţiune de cenzură oricât de tare i-am deranjat cu deciziile pe care le adoptăm înseamnă că facem lucruri bune. Această ipoteză nu am luat-o în calcul, noi am făcut tot efortul de coagulare a tuturor forţelor politice ne-PSD pentru a da jos Guvernul PSD, ne-am angajat răspunderea să guvernăm.
Preferinţa noastră o reprezintă alegerile anticipate şi astăzi dacă am putea ajunge la alegeri anticipate am face tot ce depinde de noi să ajungem la alegeri anticipate fără a crea o criză politică gratuită care să nu ne ofere o minimă garanţie că putem ajunge la anticipate”, a declarat Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *