Skip to content
Politică

Ludovic Orban: Pensiile speciale au fost introduse de PSD. Să nu mai facă comedia cu demisiile

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban spune că PNL este singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale și a catalogat drept o ”comedie” anunțul unor parlamentari, printre care aleșii USR și președintele PSD, Marcel Ciolacu, privind intenția de a demisiona în ultima zi a mandatului pentru a nu beneficia de pensia specială.

În acest context, liderul PNL a vorbit și despre necesitarea modificării Constituției în sensul în care să fie schimbată modalitatea de numire a judecătorilor de la Curtea Constituțională. Întrebat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce intenții au liberalii cu privire la acest subiect, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, Ludovic Orban a răspuns: ”Pensiile speciale au fost introduse de PSD. Singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale a fost PNL. În programul nostru, principiul fundamental de calcul al pensiilor trebuie să fie principiul contributivității.

Am avut un proiect de lege inițiat de PNL care a fost votat și apoi declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Acum este un alt proiect de lege cu amendamente de la PNL care se judecă la CCR. Avem proiect de lege împotriva pensiilor speciale. Le-am zis să nu mai facă comedia cu demisiile. Asta a fost făcută de Ciolacu și de Dragnea în ultima zi de mandat, iar ei mint și acum că nu au avut mandat complet, când demisia lor nu a fost confirmată”.

De asemenea, întrebat dacă nu este nevoie de o reformare a Curții Constituționale, Orban a precizat: ”Trebuie modificată Constituția. Trebuie schimbată modalitatea de numire a celor de la CCR și trebuie modificate inclusiv atribuțiile, astfel încât Curtea să nu mai încalce Constituția”.

În urmă cu câteva zile, pe scena politică din România a izbucnit un adevărat scandal, după ce mai mulți parlamentari au anunțat că demisionează la finalul mandatului pentru a nu beneficia astfel de pensia specială.

Atât liderul PSD, Marcel Ciolacu, cât și aleșii USR și-au depus demisiile cu data de 18 decembrie, adică exact la sfârșitul mandatului. Simplul anunț al demisiei, în spațiul public, nu echivalează cu o demisie valabilă, fiind nevoie de parcurgerea mai multor proceduri și a unei hotărâri în Parlament de vacantare a postului.

În urmă cu patru ani și fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea anunța că demisionează din Parlament chiar la final de mandat pentru a nu putea primi pensia specială, aminteşte B1.ro. După acest anunț, însă, nu a avut loc o ședință de plen în care să se constate vacantarea locului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, astfel că demisia sa a rămas doar la nivel de declarație, iar mandatul lui de deputat a fost complet. Mai mult, la alegerile din 2016, Dragnea a obținut un nou mandat de parlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *