Skip to content
Politică

Ludovic Orban: Prin însuşirea constantă şi promovarea activă a valorilor OCDE, România îşi demonstrează angajamentul ferm de aderare

Ludovic Orban Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a susţinut un discurs la reuniunea plenară a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în care a a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însuşirea constantă şi promovarea activă a standardelor şi valorilor OCDE, ţara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizaţiei. Şeful Executivului a avut, în contextul vizitei oficiale efectuate la Paris, o întrevedere marţi cu Secretarul General al OCDE Angel Gurria.

La întrevederea bilaterală cu Secretarul General al OCDE Angel Gurria, premierul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă

Premierul a evidenţiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu ţara noastră. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceştia au evidenţiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare şi au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens.

Prim-ministrul a evocat, în discursul susţinut la reuniunea plenară, cooperarea consolidată a României cu OCDE şi participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizaţiei. El a subliniat adoptarea a 47 de instrumente juridice şi solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanţă, egalitatea de gen şi instituţiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menţionat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licenţiere, a strategiei naţionale pentru pieţele de capital, precum şi  includerea României în ediţia 2021 a documentului „Governance at a Glance”.

Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că România este un susţinător ferm al principiului multilateralismului şi al organizaţiilor fundamentate pe principiul ordinii internaţionale bazate pe reguli. Acesta a evidenţiat necesitatea adaptării instituţiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19.

Premierul „a menţionat priorităţile cuprinse în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pe care Guvernul României îl pregăteşte pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă. Şeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiţii în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie şi tranziţie ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educaţie, protecţie socială şi cercetare-inovare”, conchide sursa menţionată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *