Skip to content
Politică

Ludovic Orban răspunde atacurilor USR. De ce nu i-a consultat în privința Adinei Vălean

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Guvernul Orban s-a instalat de două zile la Palatul Victoria, însă are deja primul conflict cu USR-PLUS după ce nominalizat-o pe Adina Vălean comisar european din partea României.

În urmă cu câteva zile, USR anunța că va susține Guvernul Orban în Parlament și ajunseseră la un acord. Una dintre condițiile acestui acord era consultarea Parlamentului în privința comisarului european din partea României. Numeroase voci din USR, parlamentari și nu numai, i-au atacat pe cei din PNL pentru această decizie rapidă. 

" "

Potrivit acordului politic USR-PNL: „Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului”.

De asemenea, în urmă cu două zile, Premierul Ludovic Orban spunea exact același lucru: 

„Cu siguranță, Guvernul va formula o propunere de comisar european după consultarea președintelui României și în respect față de prevederile legale, vom solicita audierea candidatului în Comisia de afaceri europene. Vom anunța decizia, în momentul în care o vom lua”.

Și cu câteva săptămâni în urmă, același Ludovic Orban îi cerea Vioricăi Dăncilă să nu mai facă alte nominalizări pentru comisar european fără consultarea Parlamentului sau a președintelui. 

Ludovic Orban a precizat, miercuri seara, la emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire, că va urma audierea Adinei Vălean în Parlament și că a vorbit cu Dacian Cioloș despre această nominalizare. Numai că nominalizarea nu mai poate fi retrasă din moment ce a fost acceptată de președintele Comisiei Europene. Astfel, audierea din Parlament este absolut inutilă, la fel și consultarea altor partide. Cât despre rolul lui Iohannis în această procedură, este iarăși irelevant, președintele nu are absolut niciun rol. Faptul că Iohannis se implică direct arată doar un rol suplimentar pe care și-l atribuie singur în campanie electorală. Comisia Europeană este în directă legătură cu Guvernul. 

Totodată, este responsabilitatea premierului această nominalizare, însă Ludovic Orban pare că a căzut în capcana întinsă de USR, care știa că nici nu e timp de consultări și nici nu contează Parlamentul în această procedură. Implicarea Parlamentului sau a președintelui a fost inventată de PNL și USR când nu erau la putere pentru a submina autoritatea Guvernului Dăncilă. 

Acum, Guvernul Orban e victima propriului discurs care încinge inutil spiritele, chiar dacă Ludovic Orban este cel care are dreptate în această problemă inventată de USR. Guvernul nu e dator cu explicații, însă în situația dată trebuie să o facă pentru a-și păstra sprijinul politic din Parlament. 

Comisia von der Leyen a refuzat propunerile precedente deoarece a observat că Guvernul Dăncilă poate pica în orice clipă și nu voia un comisar care n-ar fi avut sprijinul guvernului național pentru că s-ar deteriora atât legăturile dintre comisar și țara de origine, cât și dintre Comisie și statul membru. 

Guvernul Orban este momentan pe o gheață subțire, iar intrarea în conflict cu USR-PLUS riscă să le afecteze campania pentru 2020. Se anunță deja o colaborare dificilă pentru cele două formațiuni politice, atât cu un guvern provizoriu, cât și dacă vor forma împreună un guvern din decembrie 2020. PNL trebuie să știe foarte bine că jocurile din opoziție sunt cele care aduc voturi la alegeri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *