Skip to content
Politică

Ludovic Orban: România era nepregătită când a venit criza sanitară. Guvernele anterioare au primit avertismente

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a afirmat că România a fost prinsă nepregătită de criza sanitară instalată odată cu pandemia de Covid-19, şi că guvernele anterioare fuseseră avetizate de experţi în domeniu că trebuie să se pregătească.

Trebuie să recunoaştem că această criză sanitară, această epidemie a prins România într-un moment în care nu era pregătită – ăsta este adevărul – de la stocurile strategice – orice ţară are nişte stocuri strategice de echipamente – stocurile strategice care însemnau măşti, echipamente, inclusiv ventilatoare, injectomate, monitoare, paturi de terapie intensivă. Deci n-aveam nimic, deci stocuri zero în ceea ce priveşte bătălia cu epidemia. Şi asta s-a întâmplat în condiţiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniştilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură. Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”, a declarat prim-ministrul la o televiziune.

El a precizat că autoritățile au trebuie să facă față unor situaţii incredibile: „În Bucureşti, de exemplu, sunt cam 700, 800, 1.000 de cazuri. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti trebuie să facă faţă, şi Serviciul de ambulanţă la solicitări mult mai multe, pentru că din cei care se testează cam 20 – 25 % sunt pozitivi. Unii au simptome, dar nu sunt bolnavi de coronavirus. Ei trebuie să facă faţă unor eforturi uriaşe. A trebuit să facem apel la voluntari pentru a putea aduce la zi anchetele epidemiologice care se fac pentru fiecare caz pozitiv.  La debutul pandemiei, capacitatea noastră de testare pe aparate de tip Real Time PCR era de 4-500 de teste pe zi. Astăzi am depăşit 50.000 şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *