Skip to content
" "
Politică

Ludovic Orban: Rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile CCR, să acționeze responsabil

Inquam Photos/George Calin

Premierul Ludovic Orban a criticat decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.

CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare.

" "

Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.

E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament„, a declarat şeful Executivului la Digi24.

În context, premierul a anunţat că starea de alertă va fi prelungită dacă numărul de îmbolnăviri zilnice nu scade. „Vedem până în 15. Fac din nou apel la oameni să nu respecte îndemnurile de a nu respecta regulile. Am speranța că va scădea numărul până în 15. Dacă aș judeca după numărul de cazuri de astăzi și aș decide pe mâine, aș prelungi starea de alertă„, a declarat Orban.

El a adăugat că: „Obiectivul nostru este să nu mai venim cu nicio măsură de restricție. În măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care toți cei care au posibilitatea să se implice în respectarea regulilor, iar aici recunoscut deschis: noi nu putem să controlăm toate terasele, toate magazinele din România.

Există o limită în capacitatea instituțiilor statului de a efectua controale. Sigur că acolo unde efectăm controale și găsim încălcări ale regulilor, aplicăm legea și aplicăm amenzi, dar, în mare măsură, respectarea regulilor depinde de patroni, de conducători de instituții, de cei care sunt implicați și aici fac un apel către toți, să aibă responsabilitate„.

Potrivit acestuia, în acest moment, dacă un pacient cu coronavirus cere să fie trimis acasă, nu poate fi împiedicat de managerul spitalului și nici nu poate fi luată față de el măsura izolării la domiciliu. „Curtea cred că a trimis către publicare decizia. Oamenii să țină cont de toate regulile care trebuie aplicate în astfel de situații, care au avut bază legală. Cât vor fi 3, 4, 5 zile până se adoptă o lege de Parlament, aceste reguli trebuie respectate, pentru că sunt necesare pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor„.

Întrebat dacă România a intrat în valul 2 al epidemiei de coronavirus, premierul a spus că valul 1 încă nu s-a terminat și că virusul are încă evoluții care nu pot fi anticipate: „Haideți să fim cinstiți. Predicțiile care au fost făcute, inclusiv de specialiști, de epidemiologi, sunt niște predicții care nu au putut anticipa pentru că nu se cunoaște absolut orice despre acest virus. Ce se știe e că este un virus destul de… care suferă mutații, care are niște evoluții care, poate, nu pot fi anticipate. Noi ce am făcut? Noi am aplatizat curba de infectare. Asta am făcut. Din toate măsurile pe care le-am luat. Cu niște condiții de risc major pe care nu l-au avut alte țări.

Gândiți-vă că România este o țară în care peste 4 milioane de români lucrează în alte țări, în special în Europa. Avem țări, Italia, Spania, în care sunt peste un milion de români care lucrează. În aceste țări a existat cel mai mare nivel de infectare. Nouă ne-au venit din aceste țări peste 1.7 milioane de români între 26 februarie și 1 iunie. O să vedem, revizuim datele până la perioada de 1 iulie.

Deci, la noi, riscul de import al cazurilor de COVID a fost un risc foarte mare, pe lângă transmiterea comunitară. Deci noi a trebuit să luăm aceste măsuri, și le-am luat, pentru a împiedica o creștere explozivă a numărului de cazuri care să ducă la depășirea capacității de tratare de către infrastructura de sănătate din România„, a declarat Orban.

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei CCR. Premierul Ludovic Orban a anunțat un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *