Skip to content
Politică

Ludovic Orban și examenul politic. PNL își pregătește campania pentru 2020

Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban ajunge la guvernarea țării într-un moment important pentru partidul său. După mulți ani, PNL este principala forță politică din România, după cum s-a văzut la alegerile europarlamentare și cum, probabil, o să vedem și la alegerile prezidențiale. Numai că marele examen pentru liberali începe abia în 2020, iar guvernarea Orban înseamnă pregătirea terenului pentru ceea ce trebuie să fie o victorie răsunătoare.
Majoritatea parlamentară este cheia succesului pentru un guvern performant.

Ludovic Orban va descoperi în curând toate piedicile pe care le va pune PSD, cel care va manipula cu ușurință majoritatea parlamentară, în timp ce pentru PNL va fi tot mai greu să convingă parlamentarii. Deși au obținut voturile, PNL nu are majoritate parlamentară.

Tocmai aici va trebui să se vadă maturitatea și experiența politică a premierului Orban și să înțeleagă pârghiile legale pe care le are la dispoziție, dar și să-și arate abilitățile de negociator, așa cum a făcut pentru moțiune și pentru votul de investire a guvernului.

PNL nu e în situația de a face vreo greșeală. Discursul că PSD a distrus economia a funcționat în opoziție, acum Cîțu trebuie să schimbe melodia și începând de astăzi va fi responsabil pentru orice eșec economic al țării. Aceeași povară atârnă și pe umerii lui Virgil Popescu, ministrul Economiei. Ambii sunt constrânși să găsească soluții, nu vinovați. Peste două luni, dacă vor vorbi tot despre PSD, vor risca să își dezamăgească electoratul. Chiar dacă nu sunt vinovați de nimic, electoratul are un alt raționament și se concentrează pe fapte, iar a nu face nimic e cea mai mare greșeală deoarece te duce in derizoriu.

Peste câteva săptămâni, România ar trebui să aibă un buget pentru 2020. Se va amâna cu siguranță și cel mai devreme se va vota în ianuarie 2020. Va fi primul examen al Guvernului Orban și totodată cel mai important, deoarece le va fi foarte greu să obțină voturile în Parlament, acolo unde PSD controlează atâtea comisii de specialitate.

O altă problemă majoră este Ministerul Justiției. Presiuni politice vor exista în continuare. Desființarea Secției pentru Investigarea Magistraților rămâne o provocare. Există numeroși politicieni care acceptă această secție chiar dacă nu o declară public. Un OUG pentru desființare reprezintă o gravă încălcare a independenței justiției, la fel de bine ne putem trezi că cineva va desființa și DIICOT, și DNA pentru că se creează un precedent și precedentele sunt periculoase în justiție. Mandatul lui Predoiu va fi unul dintre cele mai grele, mai ales că în trecut, când a mai ocupat această funcție, n-a înregistrat rezultate remarcabile.

PNL își asumă cel mai mare risc politic pentru 2020. Iohannis a dus aceasta campanie electorală într-o cursă de totul sau nimic, fiind foarte sigur de scaunul său. Și într-adevăr, președintele are șanse mari la un alt mandat, însă PNL pare să riște fără nicio garanție.

Cel mai mare pericol vine acum din tabăra USR-PLUS care vor încerca să exploateze greșelile și slăbiciunile cabinetului Orban. Diferențele sunt relativ mici în sondaje între PNL și USR-PLUS, iar alegerile prezidențiale nu sunt importante în economia alegerilor din 2020.

Un punct de cotitură va fi atunci când PNL va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, pentru că această măsură va ajuta inclusiv USR-PLUS. În marile orașe din țară, USR-PLUS va avea un avantaj cu alegerea primarilor în două tururi. Useriștii vor avea șansa să dea primari în cele mai importante orașe ale țării, inclusiv în București. O eventuală alianță USR-PLUS-PNL pentru 2020 are șanse foarte mici de reușită, mai ales după ce partidele conduse de Barna și Cioloș au refuzat intrarea la guvernare.

PNL este acum în fața examenului de maturitate politică. Dacă îl va trece, Ludovic Orban ne va demonstra că merită șansă să conducă România până în 2024, cu PNL sau în majoritate cu USR-PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *