Skip to content
Opinii & Analize

Ludovic Orban și teama de responsabilitate în vremea pandemiei coronavirus

marius constantin
" "

Într-o perioadă în care România avea nevoie cel mai mult de Guvern, premierul Ludovic Orban a evitat să-și asume direct responsabilitatea pentru deciziile privind gestionarea pandemiei. Încă din luna martie, premierul Ludovic Orban a preferat să lase toată responsabilitatea pe umerii lui Raed Arafat, Marcel Vela, ministrul de Interne, și Klaus Iohannis. Toate măsurile de restricție erau comunicate de aceștia, într-un mod sau altul, în timp ce premierul se concentra pe campania electorală pentru alegerile locale și parlamentare. 

Dar premierul nu a intervenit nici când Marcel Vela sau Monica Anisie au făcut greșeli grave. A preferat să ascundă scandalurile sub covor și să atace cât mai mult PSD pentru a distrage atenția de la pandemie. Nu de puține ori, Guvernul și președintele Klaus Iohannis au fost mai interesați de PSD decât de gestionarea crizei sanitare și economice. 

" "
" "

Ludovic Orban a avut noroc cu implicarea lui Klaus Iohannis. Președintele României este deja la al doilea mandat și nu mai are ce pierde dacă va începe să deconteze pentru greșelile din această pandemie. Iohannis a încercat să mute orice val de critici asupra lui pentru ca PNL să-și continue liniștit drumul în politică. Vom afla în curând cât de mult a funcționat această strategie, pentru că la alegerile locale nu le-a oferit un avantaj considerabil. 

Klaus Iohannis a jucat rolul de lider suprem, dar nu a arătat niciodată că ar fi într-o luptă cu pandemia, ci a rămas fidel luptei împotriva PSD de fiecare dată când a făcut declarații, la fiecare întrebare, la fiecare mesaj și așa mai departe. Raed Arafat și-a asumat răspunderea pentru catastrofa din spitale. Marcel Vela a fost criticat pentru fiecare măsură de restricție și pentru amenzile aplicate de Poliție. Monica Anisie pentru problemele din școli sau lipsa tabletelor. 

Această neasumare a răspunderii a generat un val uriaș de neîncredere în Guvern, care apoi a fost exploatat politic sau social și s-a ajuns la situația în care oamenii refuză să mai respecte măsurile impuse de Guvern. 

Nici deciziile economice nu au fost deloc încurajatoare pentru cetățeni. În afară de acel șomaj tehnic, muncitorii din România nu au primit niciun fel de ajutor, iar în unele cazuri, oamenii acuză că au primit mult prea târziu șomajul, generând iarăși multe nemulțumiri. 

Ludovic Orban și guvernul PNL au mutat deciziile spre administrația locală, dar aici au fost 2 mari probleme: prima – România nu are regiuni autonome, ci totul depinde de București, mai ales în situații de criză; a doua – administrațiile locale nu aveau suficienți bani și multe sunt oricum îngropate în datorii. Dar a fost o altă dovadă a Guvernului de a scăpa de responsabilitate.  

Toate acțiunile premierului Ludovic Orban pot fi explicate prin faptul că mereu s-a gândit la campania electorală. Nu e niciun secret că PNL a luat decizii doar cu ochii pe sondaje. Totuși, acest lucru nu pare să-i fi ajutat, ci din contră, le-a furat multe voturi care au mers către PSD. În același timp, dacă privim raportul Orban-Iohannis ne amintim imediat de Boc-Băsescu. Marea diferență e că Boc n-a avut niciodată controlul partidului. 

Totuși, pandemia aceasta m-a făcut să înțeleg că republica semi-prezidențială nu funcționează niciodată în România și avem nevoie de o republică parlamentară, cu un președinte doar cu rol onorific. Parlamentul este organul suprem în stat și principala putere, urmat de Guvernul condus de un premier votat de Parlament. Democrația de după pandemie ar trebui să ne aducă această trecere la republica parlamentară și să evităm liderul absolut de la Cotroceni, pentru că toți președinții care au avut puterea absolută au creat focare de corupție. Rămâne de văzut dacă după 6 decembrie Ludovic Orban va începe să-și asume responsabilitatea, dacă va deveni un premier implicat, ferm pe deciziile sale sau va rămâne în umbra lui Klaus Iohannis, bucurându-se doar de funcția de premier cu rol onorific. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *