Skip to content
Politică

Ludovic Orban, sub presiunea ”grupărilor religioase” din PNL: Pericolul ”iliberal” vine din Ardeal

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că, în acest moment, nu este foarte clar cum sunt împărțite taberele în PNL înainte de congresul partidului anunțat pentru 15 septembrie. În schimb, politologul este sigur că ”domnul Cîțu va candida la președinția partidului cu sprijinul președintelui Iohannis, care nu va fi un sprijin manifest, ci mai degrabă un sprijin tăcut”. De asemenea, Pîrvulescu este de părere că actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, va avea parte de o opoziție puternică la congres din partea ”grupărilor iliberale” din partid.

„Nu este foarte clar în ce constau aceste tabere pentru că, la sfârșitul săptămânii trecute, Ludovic Orban nu a fost întâmpinat și susținut nici de Boc, și nici de Tișe, dar nu este o surpriză. Poziția neoprotestanților din PNL era cunoscută, și mă aștept ca nici Bolojan să nu îl sprijine pe Orban, deci o întreagă echipă conturată în jurul grupărilor iliberale din PNL, care sunt împotriva liniei liberale pe care, într-o mică măsură, o reprezintă Ludovic Orban. 

În acest moment, Orban pare să beneficieze de susținerea multora, dar vedem totuși că s-a produs o schimbare în organizația de la Iași, care nu este încă foarte clară. Alexandru Muraru a preluat conducerea PNL Iași în locul domnului Alexe care era un susținător a lui Orban, deci situația se poate schimba și în alte zone. Mai avem până la Congres încă 4 luni, după propunerea lui Orban, și va fi interesant să vedem dacă va reuși sau nu să își impună punctul de vedere.

E un Congres întârziat și, cu cât întârzie mai mult, cu atât șansele adversarului lui Orban sunt mai mari. Cred că acesta va fi Florin Cîțu pentru că are o platformă destul de bună de negociere, o platformă care poate să conteze în lunile viitoare. A trecut de momentul dificil al confruntării cu USR-ul, deci lucrurile rămân în continuare în mișcare, dar pe măsură ce timpul trece, poziția lui Ludovic Orban poate să devină din ce în ce mai dificil de susținut.

Una dintre cela mai grave probleme pe care o are Ludovic Orban este că, atunci când a fost ales în 2017, bazându-se în mare măsură pe neoprotestanți și pe penticostali, l-a adus pe Robert Sighiartău în poziția de secretar general. Orban nu este chiar un naiv, a știut să își rezerve o serie de atribuții astfel încât situația să nu devină necontrolabilă, dar totuși secretariatul general al partidului este o poziție care să poată permite contraatacuri importante. Sunt cei care s-au pronunțat în favoarea Coaliției pentru Familie. Nu trebuie să uităm că, în România, există o presiune importantă din partea fundamentaliștilor religioși, care sunt în mare măsură reprezentanți de această grupare PNL, în favoarea unor decizii care să pună România într-o situație iliberală, să se apropie de Ungaria și de Polonia, iar acest lucru va juca un rol în Congresul PNL.

Orban s-a jucat cu lucrul acesta în 2017, în plină campanie a Coaliției pentru Familie, și s-a folosit de aceste resurse pentru a câștiga președinția PNL. L-a susținut pe Robert Sighiartău pentru poziția de secretar general al partidului, și acum Robert Sighiartău, nemulțumit de faptul că nu s-a luat o poziție deschisă și fățișă în favoarea Coaliției pentru Familie în 2018, încearcă să producă această schimbare.

Este o problemă de viziune valorică. PDL-iștii care din socialiști au devenit peste noapte conservatori, ceea ce ne arată care este disponibilitatea lor ideologică de a se transforma peste noapte.

Eu nu am nicio problemă cu orientare religioasă a nimănui, dar problema mea este de ce vor să schimbe direcția europeană a României, iar PNL-ul refuză să răspundă la această întrebare. Îmi aduc aminte discursurile din 2018 ale celor din PNL, care erau alături de PSD în Coaliția pentru Familie, susținând că Uniunea Europeană nu urmărește interesele familiei tradiționale. Atunci era evidentă poziția lor, dar s-a schimbat aceasta între timp?! Nu cred și asta este o chestiune care vizează viitorul României: bătălia din PNL nu trebuie să fie o bătălie între persoane, ci trebuie să fie o bătălie între proiecte și cred că cel mai important proiect asupra căruia ar trebui să se pronunțe candidații Cîțu și Orban, din punctul meu de vedere, este proiectul european. Și nu cred că se vor pronunța asupra acestui lucru pentru că se află sub presiunea grupărilor religioase din interiorul partidului”, spune Pîrvulescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *