Skip to content
Opinii & Analize

Ludovic Orban vs. toți oamenii lui Klaus Iohannis. Vechiul PDL se regrupează în jurul Președintelui României

Lupta pentru conducerea PNL a început imediat după alegerile parlamentare, când partidul s-a văzut pe locul 2, în urma PSD. Profitând de acea înfrângere și de nemulțumirile din USRPLUS, Klaus Iohannis l-a constrâns pe Ludovic Orban să renunțe la mandatul de premier. Acela a fost momentul în care președintele Iohannis a început să-și pună în aplicare planul pentru a deține controlul în PNL.

Încă de la primirea mandatului de premier, Florin Cîțu a arătat că este sub controlul Cotroceniului, făcând o declarație care nu e demnă de un lider politic: „Și nu în ultimul rând, domnule președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest (…)”. Potrivit Constituției, premierul și președintele nu sunt niciodată în „parteneriat”. Klaus Iohannis a reușit să-și asigure un control exagerat și neconstituțional asupra guvernului, lucru confirmat prin numeroasele chemări la Cotroceni, când miniștrii prezintă raportul și primesc indicații despre viitoarele proiecte.

Toți oamenii din vechiul PDL, și o mică parte din PNL, erau deja grupați în jurul lui Klaus Iohannis și pregătiți să-l saboteze pe Ludovic Orban. Prima etapă a fost înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea guvernului. Etapa a doua a reprezentat-o criza din Guvern, când Vlad Voiculescu a fost demis, iar Florin Cîțu a întors armele atât împotriva USRPLUS, cât și împotriva lui Orban. Etapa a treia este în desfășurare și asistăm la „umanizarea” lui Cîțu în pandemia coronavirus, încercând să mimeze charisma.

Ce câștigă și ce pierde Iohannis din lupta Cîțu-Orban

În cazul în care Ludovic Orban va fi confirmat în funcția de președinte al PNL după Congres, atunci cariera lui Klaus Iohannis va fi la final și nu va avea nicio susținere din partea partidului. Popularitatea lui Klaus Iohannis este în scădere vizibilă. Pe pagina sa de Facebook, cele mai relevante comentarii sunt cele în care cetățenii îl critică pentru diferitele decizii sau declarații. Anti-pesedismul promovat de Klaus Iohannis s-a dovedit ineficient și nociv în campania electorală, iar cetățenii sunt sătui de acest joc, motiv pentru care inclusiv Florin Cîțu riscă să fie taxat la vot.

Dar în cazul în care Florin Cîțu va deveni președinte PNL, atunci au de câștigat Klaus Iohannis și vechiul PDL. Pentru prima dată în PNL, oamenii din fostul PDL ar trece imediat la conducere. Florin Cîțu nu va putea să controleze și Guvernul, și partidul și va fi nevoit să se concentreze pe guvernare.

Klaus Iohannis va încerca să nu iasă la pensie în 2024, când își va încheia mandatul de Președinte al României și urmărește, încă din 2019, o funcție importantă la nivel european. Pentru orice funcție în Uniunea Europeană, Iohannis are nevoie să controleze PNL.

Klaus Iohannis va fi cel care va garanta pentru Florin Cîțu în teritoriu, ajutat de oamenii din fostul PDL, precum Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă. Chiar dacă nu are o legătură directă cu liderii PNL, președintele României este apreciat de aceștia și ar putea găsi ușor un numitor comun pentru a strânge voturi în favoarea lui Cîțu.

Klaus Iohannis trebuie să se pregătească de campanie electorală în această vară dacă vrea ca favoritul său, Florin Cîțu, să aibă șanse să lupte cu Ludovic Orban. Președintele și premierul trebuie să-și înceapă campania cât mai repede, pentru a influența rezultatul alegerilor din organizațiile județene.

2 comentarii la “Ludovic Orban vs. toți oamenii lui Klaus Iohannis. Vechiul PDL se regrupează în jurul Președintelui României

  1. @ Marius Constantin. „si nu în ultimul rând, domnule președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest” Care e problema dumitale? E o cat se poate de buna declaratie a unui om politic. Chiar un exemplu de diplomatie, neasteptat de la Catu, care nu e nici diplomat din cale afara , nici bun orator. Are, in schimb, alte calitati.

  2. Articolul are cateva puncte slabe, usor de sesizat de catre orice persoana mediu-informata din tara asta. Demonstrarea punctului de vedere sebazeaza pe aceste ipoteze. Nene analistule, atata cat esti tu de analist, data viitoare nu ar strica sa abordezi subiectul mai atent

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *