Skip to content
Politică

Lui Biriș i-a revenit haiducia anti-ANAF. Ce spune despre „visele umede” ale PSD

epochtimes-romania.com

Avocatului Gabriel Biriș i-a revenit haiducia anti-ANAF, pe care o avea înainte să fie numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor (pe vremea guvernării tehnocrate). Vedeți mai jos ce spune consultantul fiscal despre „visele umede” ale PSD.

Amintim că avocatul şi consultantul fiscal Gabriel Biriş a fost nevoit să demisioneze în septembrie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), din cauza proiectului de modificare a Codului Fiscal pe care îl susţinea. El crede şi acum că aceste modificări trebuie făcute şi identifică în Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) drept cea mai mare problemă a economiei româneşti, potrivit unui interviu publicat joi de Jurnalul Național.

De asemenea, Biriș a vorbit în termeni ironici despre promisiunile electorale ale PSD și PNL.

Sunt vise umede (cele ale PSD – n.r.). Am mai zis despre programele astea că s-a exagerat cu promisiunile. Vorbim despre un set foarte complex de promisiuni făcute de PSD atât pe partea de reduceri de impozite şi taxe… La ei, cota unică scade până la 10%, contribuţia la sănătate pentru PFA-uri devine opţională, ceea ce înseamnă reducerea sarcinii fiscale de la 20,6% la 10%. Vin cu promisiuni de scutiri de impozit pe salariul la medici, cu scăderea în continuare a TVA-ului până la 18%, plus creşteri de salarii, creşteri de pensii… (…) Pe partea cealaltă, PNL parcă a făcut un fel de fetish din cota de 16%. 16% TVA, 16% contribuţii sociale ale angajatului, 16% contribuţii obligatorii ale angajatorului. Iniţial, nu a fost clar ce se întâmplă cu impozitul pe dividende, după care au spus că rămâne 5%, în timp ce PSD vine cu 0%, deci a fost aşa, un fel de emulaţie generală. (…) Nu cred că PSD va fi în stare să-şi ţină promisiunile, şi nici PNL n-ar fi reuşit”, a detaliat ex-guvernantul.

În opinia avocatului Biriș, „cea mai mare problemă economică a României este ANAF, din păcate”.

„Sunt politici începute în 2014 şi exacerbate în 2015 şi 2016. Au crescut foarte mult exagerările în aplicarea legislaţiei fiscale. S-a exagerat la un nivel de neconceput cu plângerile penale. Ştiţi că 60% din toate contestaţiile depuse în 2015, vorbesc de cele mari, sunt cu sutele, sunt suspendate pe motiv că ANAF a făcut plângeri penale. Chiar aşa, transformăm toată ţara în infractori, prin legi prost scrise şi prost aplicate? Asta a fost cea mai mare problemă pentru economia României. În momentul în care, orice faci, îţi pui întrebarea: «Băi, lasă dobânzi, penalităţi, dar e vreun risc penal?», ajungi să nu te mai mişti, a punctat consultantul fiscal.

Citiți AICI despre avertismentul dur lansat de către Gabriel Biriș în legătură cu riscul de izolare a Transilvaniei în raport cu restul României și gravele vulnerabilități democrafice ale țării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *