Lui Bolojan i se cere o mare consultare publică. Ce temă ar trebui să aducă în fața poporului

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și europarlamentar PSD, a răspuns printr-un mesaj video câtorva întrebări esențiale despre cum ne va influența politica lui Donald Trump, atât la nivel european, cât și național. În același timp, Negrescu a făcut și un apel la președintele interimar Ilie Bolojan, să lanseze o amplă consultare publică privind parcursul european și euroatlantic al României. 

„Noua administrație americană a impus noi taxe Europei și României și da, ne afectează direct, afectează direct economia națională, pentru că aceste taxe vor avea un efect asupra exporturilor românești către Statele Unite. Mă refer la zona de materii prime, la zona de aluminiu și în consecință, trebuie să reacționăm. Cred că trebuie să solicităm Bruxelles-ului să reacționeze mult mai ferm, mult mai clar în această privință. De ce nu poate să vină cu o formulă constructivă pe care am mai propus-o, să negociem un nou tratat comercial transatlantic, pentru că eu cred că avem nevoie de o relație puternică între America și Europa. Donald Trump face ceea ce a propus în campania electorală. Pune America pe primul loc. Aceste taxe, evident, au fost anunțate anterior, așa că trebuie să ne adaptăm și în sensul acesta avem nevoie de o Europă puternică, sigură pe sine și mai ales unită.”, a spus Negrescu.

Victor Negrescu a mai precizat că: „Interesant este că în acest context, trumpiștii din România nu au mai zis nimic. Cred că și-au pus șepcile undeva în dulap și au uitat dintr-odată că ei aveau relații în America. Au trecut mai mult de 48h de când Trump a anunțat aceste taxe. Niciun fel de reacție, niciun fel de telefon nu au rezolvat situația. Eu credeam că vor rezolva lucrurile în relația cu noua administrație americană. Așa că haideți să redevenim serioși. Avem nevoie de relații solide cu America. Avem nevoie de Europă puternică și România poate juca un rol central în această privință.”

„În primul rând, avem nevoie de o agendă clară în următoarele luni și avem nevoie de o administrație prezidențială care continuă să reprezinte interesele României pe plan extern, pentru că urmează subiecte importante atât în Uniunea Europeană, cât și NATO. Vom discuta despre finanțarea zonei de apărare, despre politica de competitivitate a Uniunii Europene, vor discuta despre bugetul european pe termen lung, dar și despre raportul pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte în curând în ceea ce privește ingerintele străine în campania prezidențială din România. Așa că noi trebuie să fim foarte clari, dar mai ales trebuie să prezentăm lucrurile transparent către populația pentru a le recâștiga încrederea cetățenilor. Trebuie ca în acest sens, președintele României, chiar interimar, să prezinte ceea ce discută cu partenerii externi, care sunt mesajele transmise, cum apăre interesele României, dar și concluziile respectivelor discuții și avem nevoie de transparență în zona cheltuielilor publice, atât cele actuale, cât și cele realizate anterior, în așa fel încât oamenii să creadă din nou în președintele României și în această importantă sarcină a instituțiilor, să aibă grijă inclusiv de banul public.”, a mai spus Negrescu.

„În același timp, fac apel încă o dată la președintele interimar a României să lanseze o amplă consultare publică privind parcursul european și euroatlantic al României. Haideți să gândim viziunea României pe termen mediu, dar și pe termen lung, să consultăm partenerii sociali, societatea civilă, experți în domeniu, europarlamentarii, parlamentarii. Să arătăm românilor că putem să construim o Românie puternică în Uniunea Europeană, în NATO, la nivel internațional, o Românie conștientă de provocările actuale.”, a mai menționat Victor Negrescu.

Victor Negrescu a precizat că: „Avem o efervescență de propuneri care vin dinspre Comisia Europeană, vorbim de noua agendă a Comisiei Europene, vorbim de propuneri privind bugetul european multianual, vorbim de zona de competitivitate, trebuie să oferim un răspuns la toate aceste noi provocări, toate aceste noi teme. Avem nevoie de o Românie care participă la discuția privind dezvoltarea economică a Europei, la zona de împărțire a banilor europeni.”

„În sensul acesta, aici în Parlamentul European, deja am venit cu propunere în această privință. Am intervenit în plenul Parlamentului European, care este chiar aici, lângă mine. Totodată, sunt raportorul privind implementarea mecanismului de redresare și reziliență și am prezentat prima formulă a acestui raport cu propuneri concrete pentru a salva banii europeni, pentru a aduce mai mulți bani europeni la noi în țară. De asemenea, vorbim de partenerii noștri, mă refer aici în mod special la Republica Moldova și caut să pun pe agenda europeană subiecte de interes pentru țara noastră. Am lansat oficial Inter-grupul pentru educație și competențe, prima oară când avem un intergrup de acest fel aici, în Parlamentul European. Totodată, cred că este crucial pentru noi să nu uităm de oameni. Un subiect important discutat în plenul Parlamentului European privește situația medicilor și asistenților medicali. La nivel european avem un deficit crucial 1,2 milioane de profesioniști în domeniu, care astăzi lipsesc Europei.”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului European.

„Și România, astăzi, din păcate, face față unei crize acute, deși formăm foarte mulți profesioniști în domeniu. Avem nevoie de Europă socială, care acționează, care vine cu soluții concrete, dar avem nevoie de Europă care caută să integreze toate statele membre. Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă. Dacă și tu crezi la fel, haide, vino cu ideile tale. Haideți să ne asigurăm că România este puternică în Europa și că Europa este a noastră, a tuturor. Europa cetățenilor, o Europă unită, o Europă capabilă să livreze acele răspunsuri de care cetățenii au nevoie.”, a mai spus în încheiere Victor Negrescu.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: