Skip to content
Politică

Lui Liiceanu i-au murit lăudătorii: a fost la Bruxelles din EROISM

cotidianul.ro

Se pare că lui Gabriel Liiceanu i-au murit lăudătorii: scriitorul a dat de înțeles nici mai mult, nici mai puțin decât că a participat din EROISM săptămâna trecută la dezbaterea pe justiție organizată de Parlamentul European.

Afirmația a fost făcută duminică seară la Realitatea TV, unde Liiceanu a sugerat că a fost la Bruxelles în calitate de cetățean, opinând că, „într-o societate care nu e liberă, meseria de cetățean presupune eroism”.

„Mi-am pus problema când m-am dus la Bruxelles în ce postură mă duc. Mi-am pus problema meseriilor pe care le are un om pe lume. Ca om matur, ai trei profesiuni: cea din care îți câștigi bani. Mai există meseria de cetățean, e o meserie grea. Meseria de cetățean înseamnă să ai conștiință civică. Noi uităm că punctul suveran nu este omul care umblă cu mașini, cu gardă de corp, ci cetățeanul. În meseria de cetățean, tragi la răspundere. Mai există o a treia meserie. De om în lume. Într-o societate care nu e liberă, meseria de cetățean presupune eroism. Meseria de om în lume se plătește cu viața. Socrate, Iisus, au plătit-o cu viața. Eu în calitate de cetățean m-am dus la Bruxelles, a spus Gabriel Liiceanu.

Realizatorul Rareș Bogdan i-a amintit scriitorului că unii politicieni l-au acuzat că s-a dus la Bruxelles ca să denigreze țara.

„Asta presupune că cei care spun asta sunt iubitori de țară. Nimeni nu are dreptul să se împroprietărească pe țară. Este țara mea și a dumneavoastră. Autoadorarea patriotică este profund nocivă pentru o țară. Dacă îmi judec țara cu ce are ea în neregulă, o fac pentru că iubesc. Dacă noi ne împiedicăm să ne analizăm cu luciditate, să spunem unde am ajuns, și spunem că totul este bine, vom rămâne bolnavi. Iliescu a moștenit o țară bolnavă. A stârnit ură și bolnavul a devenit și mai bolnav”, a răspuns Gabriel Liiceanu.

Filosoful s-a declarat „extrem de îngrijorat” pentru țara lui.

„Eu sunt extrem de îngrijorat pentru țara mea. Ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că, dacă nu începem să conștientizăm răul în care ne-am instalat, ne riscăm existența istorică”, a adăugat Gabriel Liiceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *