Skip to content
Cultura

Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Antipa: În cazul redeschiderii muzeelor ar trebui definite măsuri diferite pentru cele în aer liber şi cele în spaţii închise

news.ro

Regulile şi condiţiile de distanţare socială în cazul redeschiderii muzeelor ar trebui definite printr-un act normativ, spune managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Luis Ovidiu Popa. Acesta consideră că este necesară o diferenţiere între muzeele în aer liber şi cele în spaţii închise.

Trebuie să vedem exact care sunt normele care prevăd condiţiile în care se vor deschide muzeele. După părerea mea, aceste condiţii ar trebui să facă diferenţierea între muzee în aer liber, care, într-adevăr, pare evident că vor putea fi deschise mai repede, şi muzee în spaţii complet închise, aşa cum este Muzeul ‘Antipa’. Ar trebui, de asemenea, făcută o diferenţiere între muzee vizitate foarte intens şi muzee mai puţin vizitate. Spre exemplu, muzeul nostru, în ultimii ani, a avut o medie de peste 300.000 de vizitatori pe an şi asta face ca media să fie de peste 1.000 de vizitatori pe zi, dar zilele dinspre sfârşitul săptămânii erau mult mai aglomerate decât această medie. Trebuie să vedem cum anume s-ar putea impune condiţii de distanţare socială, odată ce vizitatorul depăşeşte punctul de intrare, unde pot fi controlate condiţiile, însă de-acolo mai departe… Repet, e de văzut care vor fi aceste condiţii definite printr-un act normativ, nu doar prin declaraţii la televizor„, a precizat pentru AGERPRES Luis Ovidiu Popa.

Un alt aspect pe care îl semnalează managerul Muzeului ”Antipa” este acela al limitării numărului de vizitatori.

„Muzeul ‘Antipa’ e unul dintre puţinele din ţara aceasta care se autosusţine în mare măsură tocmai din veniturile proprii generate prin vizitare. Or, dacă se limitează numărul de vizitatori, în condiţiile în care muzeul trebuie ţinut deschis ca şi cum ar fi vizitarea normală, este posibil ca cheltuielile din fiecare moment să fie mai mari decât veniturile care se realizează. Şi atunci ar trebui ca această diferenţă, care nu se poate realiza, să fie acoperită cumva de către stat dacă se doreşte ţinerea deschisă a muzeului„, consideră managerul de la Antipa.

Potrivit acestuia, în funcţie de măsurile care vor fi stabilite oficial prin norme se va putea vedea în ce condiţii se vor putea deschide muzeele.

Ceea ce pot să vă spun este că, în mod evident, dacă Ministerul Culturii stabileşte deschiderea tuturor muzeelor, mă aştept, prin autoritatea pe care o am ca manager al acestei instituţii şi pe baza analizei pe care o facem, să putem propune ministerului măsuri care să particularizeze cel puţin cazul Muzeului ‘Antipa’. Am discuţii cu colegii din alte instituţii bucureştene şi ştiu că fiecare muzeu e un caz particular şi vor fi probabil diferenţe în modul în care acestea vor fi accesibile publicului”, a arătat managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa„, spune Luis Ovidiu Popa.

Muzeele se vor redeschide din 15 mai, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *