Skip to content
Europa Politică

Luju.ro anunță o ”lovitură devastatoare”: Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene ar urma să fie chemat să dea cu subsemnatul la București

news.ro

Site-ul Luju.ro anunță ”o lovitură devastatoare în justiție”: Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene ar urma să fie chemat să dea cu subsemnatul la București.

Motivul?

Secția pentru anchetarea magistraților ar fi înregistrat o plângere penală adresată de site-ul Lumea Justiției (luju.ro) în care sunt vizați nici mai mult nici mai puțin decât Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pe Justiție Vera Jourova, Augstin Lazăr, procurorul general al României, dar și Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România.

Toți aceștia „vor trebui să se prezinte (…) ca să dea cu subsemnatul”, scriu cei de la luju.ro.

Potrivit sursei citate, ei sunt acuzați de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false.

Denunțul a fost formulat pe 30 ianuarie 2019.

Potrivit aceleiași surse, oficialii europeni pot fi anchetați de SIIJ deoarece în art. 10 alin. (1) din Cod penal scrie că „Legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin sau o persoană fără cetățenie, contra statului român, contra unui cetățean român ori a unei persoane juridice române.

Cum stă situația, de fapt:

În octombrie 2018, Guvernul a adoptat în o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiție, ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Anterior, Comisia de la Veneția a dat, în luna iulie, o opinie preliminară asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justiției privind organizarea judiciară, concluzionând că modificările „cel mai probabil vor submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”. Documentul poate fi consultat aici

„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”arăta Comisia de la Veneția.

În acest context, printre recomandările formulate la acea dată de Comisia de la Veneţia, se număra şi reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *