Skip to content
Europa

Lukaşenko, huiduit de muncitorii unei uzine de automobile. Aceştia au intrat în grevă şi i-au cerut şefului de stat să demisioneze

telegraph.co.uk
" "

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko s-a dus, luni, la o fabrică de automobile din Minsk, unde muncitorii erau în grevă, însă a fost huiduit de aceştia, care i-au cerut demisia.

„Mulţumesc, am spus ce aveam de spus, acum puteţi striga Demisia”, a afirmat Lukaşenko la finalul discursului, vizibil enervat, informează AFP, citat de news.ro

" "
" "

Lukaşenko a ajuns la fabrica MZKT cu elicopterul, acolo aflându-se sute de protestari, care fluturau drapelul roşu şi alb al opoziţiei şi scandau sloganuri ostile.

Sfidător, Lukaşenko a repetat că nu va pleca de la putere: „Niciodată nu voi face ceva sub presiune. Atât timp cât nu mă ucideţi, nu vor fi alegeri”.

El a nuanţat şi a spus că este pregătit să organizeze noi alegeri după adoptarea unei noi Constituţii: „Să facem referendum, să adoptăm Constituţia şi voi transmite puterea. Dar nu sub presiunea străzii”.

Sute de manifestanţi, numeroşi veniţi de la uzine din Minski, s-au strâns în faţa sediului televiziunii publice, păzit de forţele de ordine.

Luni dimineaţă, Svetlana Tikhanovskaïa a asigurat, într-o înregistrate video transmisă din Lituania, că este pregătită să devină „lider naţional” şi să guverneze ţara.

Ea a cerut eliberarea manifestanţilor reţinuţi săptămâna trecută şi anchete în cazul celor care au ordonat represiunea.
Preşedintele Belarusului de 26 de ani, Lukaşenko a fost reales recent, conform autorităţilor cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de belaruşi, care au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *