Lukașenko renunță la putere. Există indicii că se pregătește de o tranziție controlată a puterii în Belarus (IRL)

Surssa foto: Alexandr Lukașenko

Este supranumit “Ultimul dictator al Europei” pentru că și-a condus țara în ultimii 30 de ani cu o mână de fier. Este aliatul nr 1 al lui Vladimir Putin și cel mai bun vecin. Dar nici măcar lui pare a nu-i mai conveni situația actuală sau cea spre care se îndreaptă conflictul ruso-ucrainean. Institutul Robert Lansing crede că Lukașenko este pe cale să își negocieze plecarea. O tranziție controlată a puterii.

Există tot mai multe indicii că Alexandr Lukașenko se pregătește pentru o tranziție de putere în Belarus. Este probabil ca acesta să urmărească un transfer de putere controlat și autogestionat, cu garantarea imunității sale. Acest lucru explică declarațiile sale recente, inițiativele de menținere a păcii și reticența de a deschide un front în Ucraina, comentează Robert Lansing Institute.

“Credem că există o mare probabilitate ca Lukașenko să fie condus de teama de a pierde puterea, fie din cauza acțiunilor Rusiei, fie din perspectiva de a fi atras într-un război care ar duce la pierderi semnificative pentru Minsk. Pregătirea pentru o tranziție ar putea fi influențată și de starea de sănătate a lui Lukașenko, deși amenințarea Moscovei pare să fie factorul determinant în acest process”, scrie RLI.

Scenariu

În acest scenariu, Minsk ar putea încerca să inițieze un dialog cu anumite țări occidentale în următoarele luni, cu scopul de a normaliza relațiile și de a obține aprobarea unui potențial succesor. În ciuda unor declarații agresive, Lukașenko se opune probabil războiului împotriva Ucrainei, înțelegând că o înfrângere ucraineană ar duce la o mai mare integrare rusă a Belarusului într-un singur stat. Acest lucru ar duce la înlăturarea sa de la putere și la creșterea forțelor de securitate loiale Kremlinului.

Pentru Lukașenko, sfârșitul războiului din Ucraina în condițiile impuse de Rusia este un rezultat nedorit, deoarece ar putea duce la o desfășurare semnificativă de trupe rusești pe teritoriul Belarusului, de fapt o anexare ușoară care l-ar marginaliza pe Lukașenko. Acest lucru ar permite Moscovei să stabilească o așa-numită zonă de securitate la granița de est a NATO și să exercite presiuni politico-militare asupra Poloniei și Lituaniei în contextul exclavei Kaliningrad. Au existat semne anterioare ale eforturilor Kremlinului de a-l înlătura pe Lukașenko de la putere în Belarus. “În evaluarea noastră, planul lui Lukașenko de a păstra puterea printr-o tranziție nu este probabil favorizat de Nikolai Patrușev. Prin urmare, Lukașenko mizează pe victoria așa-numitului „partid al păcii” din Rusia, care include figuri precum Chemezov, Kostin, Gref și frații Kovalchuk, în speranța de a păstra suveranitatea condiționată a Belarusului și de a asigura o succesiune controlată la putere”, scrie RLI.

Cine este Institutul Robert Lansing

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. „Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale”, scrie RL Institute în prezentarea sa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: