Skip to content
Economie

Lukoil a devenit importator de gaze în România, într-o perioadă tensionată care a dus acum la un război

Lukoil.ro

O firmă înființată în România în toamna anului trecut, controlată 100% de una bulgărească deținută majoritar de Litasco, divizia de trading a gigantului petrolier rus Lukoil, se numără acum printre cele care au rezervat capacitate de transport de gaze naturale pentru luna martie, la punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă dintre sistemele de transport ale României și Bulgariei, pe direcția de curgere Bulgaria-România, potrivit informațiilor din piață obținute de Profit.ro.

Licitația de rezervare de capacitate a avut loc înaintea recentei escaladări grave a conflictului Rusia-Ucraina. Înainte de  fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Firma, Sustainable Energy Supply North SRL, îl are ca administrator pe bulgarul Valentin Zlatev, fost director general al operațiunilor din Bulgaria ale Lukoil, inclusiv al rafinăriei Neftochim de la Burgas a rușilor, timp de 20 de ani, între 1999 și 2019.

Litasco controlează Sustainable Energy Supply North SRL prin intermediul companiei bulgărești Energiko Trading Bulgaria. Aceasta a obținut în vara trecută licență de trader de la autoritatea de reglementare în energie din Bulgaria și este în prezent furnizor de gaze al rafinăriei bulgărești Neftochim a Lukoil.

Sustainable Energy Supply North SRL, la care Energiko Trading Bulgaria este asociat unic, a primit licență de furnizor de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România în noiembrie 2021, la o lună de la înființare.

Director comercial al firmei este un fost șef român pe furnizare de gaze la Electrica Furnizare, Transenergo și Romelectro. Atunci când a făcut solicitare de licență în Bulgaria, Energiko Trading a prezentat documente potrivit cărora a rezervat capacitate de transport la punctul de interconectare Strandzha II – Malkoclar, care leagă conducta TurkStream a Gazprom de sistemul național de gaze al Bulgariei, relata la acel moment presa de peste Dunăre.

După cum a anunțat Profit.ro, rezervările de capacitate prin punctul de interconectare de la Negru Vodă al României cu Bulgaria s-au dublat, de la 10,5 GWh/zi în februarie la 19,7 GWh/zi în martie Grupul Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, o rețea națională de benzinării, precum și concesiunea unui perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră, pe aceasta din urmă în parteneriat cu compania românească de stat Romgaz.

Datele publice disponibile arată că cel mai mare acționar al grupului Lukoil, listat la bursă, este magnatul rus Vagit Alekperov, cu 28,3% din capital, urmat de Leonid Fedun, cu 9,32%. Dețineri semnificative au și companiile americane de asset management Vanguard Group – 1,66%, și BlackRock Fund Advisors – 1,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *