Skip to content
Politică

Lumea privește spre Bodog în problema vaccinurilor, dar îl uită pe Voiculescu SURSE

cancan.ro + doctorulzilei.ro
" "

Continuă polemica despre criza vaccinurilor. Se pare că lumea privește spre actualul ministru al Sănătății, PSD-istul Florian Bodog, dar îl uită pe predecesorul lui, tehnocratul Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătății a achiziționat anul trecut 380.000 de vaccinuri contra rujeolei. După apariția epidemiei din decembrie-ianuarie, odată cu schimbarea guvernului, conducerea ministerului a amânat să mai cumpere altele. Acum, premierul Grindeanu anunță o procederă de urgență pentru a lua 115.000 de fiole. De la începutul epidemiei au murit 23 de copii, în ultimii cinci ani s-au înregistrat doar trei decese din cauza epidemiei.

De la un maxim de un deces pe an cauzat de rujeolă, o boală a copilăriei, anul aceste 23 de micuți au murit doar până acum, iar alte mii sunt infectați, pentru simplu fapt că Ministerul Sănătății nu a comandat vaccin după izbucnirea epidemiei.

Mai exact, ministerul de resort a avut semnat un acord de furnizare de vaccin care a expirat în noiembrie 2016. După această dată, a izbuncit practic epidemia, iar direcțiile județene de sănătate au început să consume vaccinul până când s-a ajuns să epuizeze stocurile la sfârșitul lunii martie. În acest moment, mai multe județe – Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş – stocurile sunt terminate, iar alte județe au un număr limitat de fiole.

Vina pentru această situație le-ar aparține, așa cum au declarat surse din Ministerul Sănătății pentru Cetățeanul.net, atât fostului ministru Vlad Voiculescu, dar și noului ministru, Florian Bodog, care nu au mai comandat alte vaccinuri. De la izbucnirea epidemiei, sfârșitul 2016 – începutul 2017, Ministerul Sănătății a refuzat să dea vreo explicație pentru lipsa de vaccin. „Este adevărat că multe familii nu-și imunizează copiii împotriva rujeolei, pentru că nu văd pericolul în această boală. Însă, când micuții se infectau, rudele, vecinii, colegii de școală veneau la vaccin. Acum, chiar dacă vin, nu îi putem vaccina”, a declarat pentru publicația citată un medic de familie din Caraș-Severin, unul dintre județele unde nu mai este vaccin.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *