Un raport franco-german susține o „integrare diferențiată” ca soluție la politica de extindere a Uniunii Europene și renunțarea la dreptul de veto. Ionela Ciolan, expert în politica externă a UE la Bruxelles, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce înseamnă lucrul acesta pentru România și de ce ar putea fi în favoarea țării noastre.
Discuțiile privitoare la o Uniune Europeană a cercurilor concentrice a fost repusă pe tapet de cele două mari puteri ale continentului Franța și Germania, care par tot mai decise să conducă procesele de gândire privind reforma și viitorului UE.
Conceptul de „integrare diferențiată” nu este nou. Proiecte ceva mai vechi precum „Europa cercurilor concentrice” dorită de fostul președinte al Comisiei Europene Jean Claude Juncker și „Europa cu mai multe viteze, extinsă”, gândită de președintele Franței, Emmanuel Macron, stau la baza ultimul raport al experților franco-germani, care susțin o Europa cu patru viteze. Noul sistem ar fi evident în favoare celor două țări și al „nucleului dur” de state vest-europene care le secondează. În fapt, elita, primul cerc, ar fi format din țările din Zona Euro și Spațiul Schengen. „Prima Europă” cum a fost numită în Politico, care a publicat recent informația. România și Bulgaria, țări neacceptate în Schengen, ar face parte din al doilea cerc. Al treilea cerc ar cuprinde „Membrii asociaţi”(țările candidate la UE), iar cel de-al patrulea ar echivala cu Comunitatea politică europeană, „un format informal politic al liderilor europeni”, așa cum apare în document.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News