Odobescu: Am discutat cu omologul meu ucrainean despre drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina

Sursa foto: X/ Luminiţa Odobescu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, afirmă, în urma vizitei făcute de omologul său ucrainean la Bucureşti, Andrii Sybiha, că autorităţile ucrainene dau asigurări că vor lua toate măsurile necesare pentru menţinerea dreptului la oficierea slujbelor în limba română, în contextul în care dreptul de a învăţa şi de a beneficia de serviciu religios în limba maternă este respectat, în ceea ce priveşte minorităţile, în toate statele democratice.

„Am discutat cu omologul meu ucrainean despre drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, inclusiv dreptul a libertate religioasă. Am primit asigurări de la domnul ministru că autorităţile ucrainene vor lua toate măsurile necesare pentru menţinerea dreptului la oficierea slujbelor în limba română, am subliniat că respectarea dreptului la educaţie şi la serviciu religios în limba maternă sunt drepturi fundamentale care sunt respectate în toate statele democratice şi am agreat, alături de domnul ministru, să continuăm dialogul aplicat şi aprofundat pe această temă în vedea identificării de soluţii mutual benefice”, a declarat Luminiţa Odobescu marţi, la finalul întâlnirii pe cate a avut-o, la Bucureşti, cu noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sybiha.
„Am convenit să funcţionăm în spiritul respectului reciproc şi standardelor internaţionale în ceea ce priveşte apărarea drepturilor minorităţilor naţionale”, a subliniat, la rândul său, ministrul ucrainean de externe.
Acesta a declarat că s-a discutat şi despre posibilitatea unei şedinţe comune a Guvernelor român şi ucrainean, „pentru a discuta toate aspectele ce ţin de relaţiile bilaterale”.
El a subliniat că Ucraina îşi extinde prezenţa consulară în România, mulţumind autorităţilor române pentru sprijinul pe care îl acordă Ucrainei în acest sens.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: