Luminiţa Odobescu participă la Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg. Pe agenda de discuţii a reuniunii se află agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu.

Potrivit MAE, agenda de discuţii a reuniunii include: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. La punctul afaceri curente, vor fi abordate subiectele: Republica Moldova, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi referendumului pentru aderarea la UE (20 octombrie 2024), Georgia, situaţia de securitate din Cornul Africii, relaţiile Armenia-Azerbaidjan şi situaţia din Venezuela.

Miniştrii de externe din UE vor avea şi un schimb de opinii cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, David Lammy.

”Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe aspectele militare şi cele referitoare la sectorul energetic. Vor fi abordate aspecte din domeniul sancţiunilor, respectiv implementarea, evitarea eludării şi măsuri restrictive suplimentare la adresa Rusiei, precum şi a altor actori care sprijină Rusia în războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, va avea o intervenţie prin video-conferinţă”, precizează MAE.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, oficialii europeni se vor referi la evoluţiile recente de securitate din Gaza şi Republica Libaneză. ”Schimbul de opinii informal cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit, David Lammy, este primul de acest tip după Brexit. Va fi o oportunitate de a explora modalităţi de consolidare a cooperării UE-Regatul Unit în domeniul politicii externe şi de securitate, având la bază valorile comune, dar şi ameninţările din mediul internaţional actual”, mai anunţă ministerul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: